Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

En frisk dansvind från norr

2008-11-30

Fakta:

Namn: Aluminium/ Som om
Koreografi: Mats Ek / Johan Inger
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle scene
» http://www.kglteater.dk

Invigningen av gästspelet med Cullbergbaletten på Gamle Scene visade med all önskvärd tydlighed, att det svenska kompaniet från Stockholm fortfarande är i toppklass inom den moderna dansen i Norden. Vilken energi, teknisk styrka och uttrycksfulla rörelsekvaliteter hos de 16 internationella dansarna, av vilka hela tre nya medlemmar är hämtade från Dansk Danseteater, nämligen Marylise Tanvet, Adam Schütt och Kenneth Bruun Carlson.

När Cullbergbaletten gästspelade förra gången på Gamle Scene 1999 var det med Mats Eks geniala version av Svanesøen. Den här gången får man uppleva Mats Eks mer abstrakta verk Aluminium från 2005, som med stora dynamiska kontraster i ett aluminiumgrått universum kretsar kring begreppet motstånd, men också inrymmer Mats Eks karakteristiska humor i rörelserna.
Dynamik och humor finns det också gott om i i Johan Ingers känslosamma Som Om från 2005, där både kommunikation och livets kapplöpning med tiden kommer under behandling med hjälp av en stor rörlig och alltmer accelererande mur mitt på scenen.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser