Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Klassiskt dilemma

2008-11-04

Fakta:

Namn: Kungliga Baletten dansar i NK:s skyltfönster
Ensemble: Dansare från Kunliga Baletten i Stockholm
Plats: Nordiska Kompaniet, Hamngatan, Stockholm
» http://www.operan.se

Diskussionen om sponsring av kulturen accelererar. Se här ett färskt exempel: Kungliga Baletten dansar i NK:s skyltfönster tre helger före julskyltningen. Rolig idé, man vill nå ut och behöver nya publiker. Det kunde vara så att NK generöst ställde skyltfönster till förfogande för danskonsten och bjöd på en aptitretare inför veckans premiär. Det skulle ge NK cred i en kulturfråga utan att minska Operans önskan om bredd.

Men så har det inte blivit. Villkoret är tydligen att dansarna dansar i kläder av välkända och synliga märken. Var det inte just så det inte skulle vara?

Mode+Konst+Sport+Musik+Dans=Kungliga Baletten står det på dekalerna på de två stora fönstren som ramar in NK:s entré. Mode och sport hör inte till nationalscenens uppdrag. ”Det har blivit dags för Kungliga Baletten att lämna operahuset” uppger Operan, och försöken att nå ut är lovvärda. Men på vilka villkor? Och varför NK och inte HM?

Operan och Kungliga Baletten ska försvara sin konst och sitt kunnande! Men ingen skugga över de sex dansarnas halvtimmeslånga dans: till vänster i klassisk stram stil, till höger ironisk samtida. Det är som en bild av ett klassiskt kompanis samtida dilemma.

Publicerat i Expressen 3 november 2008

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser