Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Pedantens beigerutiga liv

2008-10-22

Fakta:

Namn: Zappe och Vilding
Koreografi: Räserbyrån: Katarina Eriksson och Per Sacklén
Plats: Zebra Dans, Stockholm
» http://www.zebradans.nu

Det kommer nya dansverk för barn i en ström som snart kan kallas strid. Fantastiskt! Det betyder mycket för det allmänna klimatet för dans för en barnpublik, att det finns en rikedom och variation i utbudet, även om allt inte är lika fantastiskt som SU-EN:s överdådiga hönskabaret nyligen på Zebra dans.

Men hos Zebra duggar premiärerna och Räserbyrån är senaste tillskottet med Zappe och Vilding. Jag ser den tillsammans med en synnerligen alert femåringspublik, som noterar och kommenterar allt. Deras engagemang är stort och deras koncentration än större. Koreografin av Katarina Eriksson och Per Sacklén är lite försiktig, men gestaltar en väl genomarbetad historia om prudentliga och inrutade Zappe och vilda, fria Vilding.

Mikael Mengarelli och Jessica Mazzi dansar och spelar mimisk teater. Det är tydligt att Eriksson-Sacklén har vinnlagt sig om att rådbråka könsperspektiv och vända på konventioner. Det är en Han som är begränsad och hemmabunden och en Hon som med sitt röda garn lindat överallt visar på vägar och möjligheter ut och bort.

Nog är det orättvist att jag (och barnen, tror jag), så uppmärksamt prioriterar Zappes förehavanden när han minimalistiskt pysslar i sitt beigerutiga hem och ordningssamt dukar med fyrkantiga skålar. Mengarellis tunna lekamen som mixtrar med radion och pedantiskt packar för en resa han inte vågar påbörja ˆ varför är han mer intressant än den gränslösa Vilding?

Svårt att svara på. Varför talade ni inte? frågar barnen efteråt. Vi tyckte inte det behövdes, svarade dansarna. De har de alldeles rätt i, men i sanningens namn dansade de inte så mycket heller. Än finns det mycket att göra inom barndansen och nog kan dess former utvecklas väsentligt, djärvare och friare.

Margareta Sörenson

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser