Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Framtidens Djungelbok

2008-09-17

Fakta:

Namn: Djungelboken
Koreografi: Kenneth Kreutzmann
Regissör: Alexander Mørk-Eidem
Musik: DJ: Steen Holbek Lund
Plats: Nørrebro Teater, Köpenhamn
» http://www.nbt.dk

Jungelboken anno 2108. Civilisationen har brutit sammanoch storstaden har blivit en betongjungel där bara de starkaste och fegaste överlever.
Själva scenbilden visar Nørreports tunnelbanestation i København, somär öde och tom. Tåg och rulltrappor står stilla, det är sopor överallt, och väggarna är täckta av graffitti. Stationen är med andra ord ganska lik nutida S-tågsstationer i Köpenhamnsområdet. I ruinerna av stationen lufsar vargar omkring, de jagas av tigern Shere Khan, som är en skinhead med kriv. Vargflockens ledare Akele – med dreadlocks och basker a laChe Guevara – är gammal och trött, men tar i alla fall emot Mowgli, som gör sin entre på Eisensteinsk vis; i en barnvagn nerför en stillastående rulltrappa. Det är emellertid den hårdboxande björnen Baloo och den transseksuelle svarta pantern Bagherra, som försöker sig på att uppfostra Mowgli, men det är svårt, eftersom det är jungelns lag som råder. Mowgli måste på egen hand hitta sin plats i jungelnhierarkin mellan vargar och apor, och med dödsfienden Shere Khan i hack i hel. Genom lek med vargarna, som tar sig formen av dans battles, lär sig Mowgli att förstå sig på jungelns lag på det hårda street-aktiga sättet. Blandt danserna dominerar David Boyd, med sin fantastiska talang för street- och breakdance plus en mimik, som knappast skådespelarna lyckas överträffa. David Boyd är bland annat känd från Steen Koerners moderna dansföreställningar, och lyckligtvis har fler koreografer och regissörer fått upp ögonen för den här suveräna dansaren.

Mowgli möter också de själviska aporna Clubbe och Shoppe, som skyter om att deras fäder har flest bananer i hela världen. Föreställningens höjdpunkt är festen på nattklubben Bananrepubliken, där rulltrappan har blivit till en catwalk, som självaste Karl Lagerfeld vimsar nerför. Nattklubben styrs av festaporna Clubbe och Shoppe, överpyntade med jättelika guldkedjor om halsen, och allting är bara så ’nice’, som de läspar fram hela tiden. I Bananrepubliken dansas dert till tidens hits, och Clubbe och Shoppes musikalska favoriter på dansgolvet är naturligvis den mest utslätade formen av boyband-pop. Förutom de skojiga och självmedvetna aporna är det återigen David Boyd, som pockar på uppmärksamheten genom sin fantastiska breakdance.

I Jungelboken möter publiken även den visslande ormen Kaa, som både skrämmer och förför, och ett par gamar som naturligtvis är skvallerjournalister och ser skandaler i allt. Många olika underhållande karaktärer skapar liv på scenen, med det hela skulle ha kunnat bli en mer välsmakande familjeföreställning om den hade varit kryddad med lite mer dans och musik. Djungelboken är restltatet av ett spännande samarbete mellan Stockholms Stadsteater, Det Norske Teatret och Nørrebro Teater, Regissör är Alexander Mørk-Eidem och världspremiären ägde rum på Stockholms Stadsteater, om en månad är det premiär i Oslo.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser