Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Surrealistiskt skoj med Barbes i Malmö

2008-09-13

Fakta:

Namn: Ingen anledning till panik
Plats: Varieteteatern Barbes, Malmö
» http://www.barbes.se

När jag lämnar Norra Vallgatan 28 i Malmö efter premiären på Varietéteatern Barbès´ Ingen anledning till panik är jag helt vimmelkantig. Varm om hjärtat torkar jag en tår ur ögonvrån och ler mot folk runtom mig; vilken fin stund vi haft, eller hur? De nickar och ler tillbaka.

Vi har just fått en riktigt stor dos av Livet Självt, skönt formulerad och imponerande presterad av Varietéteater Barbès med gott tillskott av Per Sörberg och i tajt samarbete med den grafiske formgivaren Henrik Nord. Och många fler! Det är en i bästa avseenden multimedial föreställning. Musiken av Magnus Jarlbo är både vacker, påtaglig och viktig i sammanhanget.

Det är inte alltför ofta det händer att man känner sig såhär impregnerad av en föreställning. Budskapet har liksom mer tagit sig in genom huden. Eller har man andats in det, som en doft. Just så, precis som dofter går föreställningen direkt till känslan utan att passera särskilt många tankespärrar och logiska vaktbolag. Kort sagt konst när den är som bäst: närvarande, intensiv, skicklig, överraskande och på en gång välbekant och helt nytt.

Teater Barbès gör en livs-show, nej, inte Live Show, livs.

De öppnar mitt hjärta med ömsint humor. Pelle Öhlunds nollställde brandsoldat med slangen tungt över axeln och en hjälm som skuggar ögonen ska bara informera om lokalens nödutgångar. Istället masserar han mjukt våra mungipor till stora leenden. Strax skrattar vi högt. Hur kan det bara vara så kul? Och så kazaaam: det är hjärtat som brinner och slangen sprutar tårar. Ömheten exploderar. Vem vill inte rädda denne sorgsne man. Vem?

Ingen anledning till panik är surrealistiskt i meningen all förnuftskontroll bortplockad därmed inte sagt att det är en mycket djup och särskilt klok föreställning. Och rik. Rolig. Tokig. Vacker. Som du! Som vi. En mänsklig show. Och visst är det märkligt att de flesta har en tendens att kräva av livet att det ska vara logiskt, följa en linje, vara väg- och mätbart. Men så är det ju inte, såklart. Allt märkligt som händer vill man skylla på slumpen, ödet, tillfälligheter. Men det finns väl inget märkligare än livet? All vår tillkämpade ordning, styrning och målmedvetna riktning. Det är den som är riktigt skum!

Därför är Teater Barbès´ föreställning en Livs Show. Saker hänger visst samman, men ordningen och logiken är satt ur balans. Hjärtan bultar, människor möts, folk dör och figurer i lustiga hattar flyter över stiliserat hav. Allt är precis som det ska vara.

Det finns ingen anledning till panik, men desto större anledning att boka biljett till nästa bästa föreställning.

Caroline Owman

Fler Föreställningar

Annonser