Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Inblickar och utblickar i Köpenhamn

2008-06-05

Fakta:

Namn: Mellemrum
Koreografi: Erik Pold, Kit Jonsson, Mute comp.
Plats: Köpenhamn
» http://www.mellemrum.info

Koreografen Kitt Johnsons nya solofestival Mellemrum inleddes på bästa vis av henne själv tillsammans med Erik Pold och Mute Comp. på deras utvalda spelplatser.

Det är en hemlighet, var man ska hamna någonstans, när man samlas fört att ta del av Kitt
Johnsons nya platsspecifika solofestival Mellemrum, som för publiken runt på en tvåtimmars promenad i centrala Köpenhamn, eller Indre By, som det också kallas.
På biljetten står bara själva startplatsen angiven. Den första helgen när Mellemrum 1 ägde rum var mötesplatsen vid campingvagnen Apollo på Gl. Torv, där The Secret Company höll till. (Det är utgivare av Den hemmelige bog om hemmelige steder.)
Senan förs vi genom gator och gränder in på bland annat Regensens(1400-talshuset som är byggt samtidigt med Runde Torn) vackra gård förs vi vidare till den första anhalten som visar sig vara Niels Brock (det gamla
hovudbiblioteket) på Kultorvet. Här inne placeras vi på ett podium innan performern Erik Pold drar ifrån gardinen ut mot Kulturvet, som om den vore en ridå till själva torget, till en sida ur verklighetens teater.
Vi tittar ut mot de förbipasserande, och de förbipasserande tittar in, och vi vinkar tillvarandra.
Medans vi sitter där och kikar och lyssnar, ger sig Erik Pold utrustad med mikrofon ut på något som kan liknas vid en blandning av månvandring och reality-show ut i verkligheten på Kultorvet, där han möter människor och elegant jonglerar med begreppen verklighet och föreställning, och gör uss uppmärksamma på att verkligheten bara existerar när vi observerar den.

Vi har blivit ytterst observanta på stadens gaturum när vi beger oss iväg på den vidare vandringen som för oss genom de vackraste väldoftande bakgårdar med trädgårdar på väg till en källare som är parkeringsrum på Adelgade, där stanken av bensin blandas med Sture Ericsons bullrande elektroniska ljud. Mitt i källaren ligger Kitt Johnson i en dunjacka, som om hon hade blivit platt som en pannkaka av en överkörande bil.
Typiskt för Kitt Johnson leker hon med begrepp som föregår och kommer efter begreppet
kroppen, hon reser sig och transformeras genast till ett djur i den bylsiga stora jackan. Kanske som en ironisk parafras över sentensen på nordamerikanska dollar ”In God we trust” skriver nu istället
Kitt Johnson sitt manifest ”In walls we trust” på P-källarens vägg, innan en Mercedes – kanske just den som har kört över henne – kommer raceande och
kör iväg med henne En fin liten kroppshistoria i dialog med rummet.
Med Mute Comp. uppe i tågvinden på Klareboderne avslutas det hela med en mer munter avdelning och på köpet också med sjöutsikt över stadens vackra torn. Här placeras vi på översta våningen av i Niels Brocks Elite där vi stirrar ner på en takterrass där Kasper
Ravnhøj först kommer klättrande ner från en stege och gör ett enormt ekvilibristiskt danssolo för att därefter försvinna och lämna plats åt Jacob Stage som med sin typiska
slapstickattitude med stort fantasteri förvandlar terrassen till både pizzarestaurant och sjörövarskepp i rök och damm.
Varje veckoslut väntar nya turer i stadens kända och okända mellanrum.

Vibeke Wern

Fler Föreställningar

Annonser