Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Skräck och skratt

2008-06-02

Fakta:

Namn: Vampyren Pjerrot
Koreografi: Steen Koerner
Ensemble: Pantomimeteatret i Tivoli
Plats: Påfugleteatret, Tivoli, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Vampyren Pierrot sätter vällustigt tänderna i både den ena och den andra i Steen Koerners nya hip hop-pantomim på Tivoli i Köpenhamn.
Varför är Pierrot så vit och blek, och varför är hans mun så röd? Hip hop koreografgen Steen Koerner vet varför. jo! – för att han är vampyr. Ve och fasa! För även om Pierrot på dagen går runt och verkar vara en trevlig, skojig och lite korkad typ i Pantomimeteatrets många andra föreställningar, så är det om aftonen som hans sanna natur kommer fram. När mörkret faller på, och den sena timmen råder, förvandlar sig Pierrot till en hårresande blodsugare, som har blodad tand för att jaga om natten.
Steen Koerner har tidigare skapat Hip-Hop-föreställningen Harlekins Triumf för Pantomimeteatret i 2003. Och han har dessutom både rosats och ått priser för sin fantastiska nytiokning av julbaletten Nøddeknækkeren, som firat triumfer såväl på Aveny-T, som på Tivoli och i Århus. Nu är han alltså tillbaka på Pantomimeteatret i en särdeles god form i en bloddrypande version av Pierrots hittills helt förbisedda nattsida i Vampyren Pjerrot.

Steen Koerner har uppenbarligen god hand för att förvandla steet dance koreografins olika tricks och attityder till att samspela med pantomimens tradition för att göra karikerade personlighetskarakteriseringar och historieberättande, där breakdance, electric boogie och klassiska balettsteg skickligt flätas om varandra i en underhållande blandning av gammalt och nytt. Koerner lyckas verkligen också att göra en nytolkning av Pierrots och Columbines kärlek i en charmerande blandning av ironi, sötma och fräckhet som passar perfekt till atmosfären omkring Pantomimteatern.
Som vanligt är det Koerners trogne samarbetspartner Yo-Akim Hjejle, som står för ljudunderhållningen, som växlar snabbt mellan markanta rytmer, melodiösa teman, återhållsamt och spralligt. Och det råder ingen brist på flickor som skriker samt förskräckliga skratt och det spröda krasande och vällustiga slurpandet, varje gång Pierot sätter tänderna i sina offer. Gulp!
Det är den fantastiske japanen Koichiro Mori, som dansar Pjerrot absolut helt oöverträffat. Som en blodhund med huggtänder och med punkaktig vit tuppkam och tungan hängande ur munnen vädrar han sig fram till sin älsklingsrätt, unga flickor. Men om det skulle råka komma några män i vägen sätter han också tänderna i dem. Den här Pierrot är väldigt hungrig och han är verkligen ingen matvägrare. Till synes totalt i avsaknad av leder lyckas han helt magiskt undgå alla infångningsförsök, men till slut besegras han med hjälp av Över-feens hemliga vapen som är vitlök och mängder av kristna kors.
Som den söta Columbine trippar Tori Cooper på tå (Kristina Conders dansar i andra laget) framför sin spegelbild och prövar kläder och bälten i långa rader för att slutligen förklara för Farmand Kassander att hon inte har några fina kläder att sätta på sig. Men det löser sig I Maja Ravns fiffiga scenografiska serietidnings-version är Farmand Kassander i Vladimir Damianovs spänsliga skepnad blivit en elegant gråsprängd mafioso-typ med öppen sportbil och ett jättelikt kreditkort. Och som Columbines två omöjliga tillbedjare (och senare röda djävlar) kastar street dansarna Jeppe Thybo och Martin Jensen sig ut i ren slapstick som Mr. Wise Guy en idisslande bondfångade med gevär på skuldran. Men det är den ostyrige David Boyd med det stora röda ballonghjärtat som i form av Harlekin räddar Columbine och hamnar under täcket tillsammans med flickan. Men inte utan hjälp trollerier av enormt skickliga Michelle Larsen som Over-feen (i andralaget Maia Hauser)
Varpyren Pierrot är en härlig skrattrysare för stora barn och ungar med smak för skräck och skratt. Äldre med vampyrdrömmar kan ju också ha behållning av det hela – och kanske få lust att sätta tänderna i en eller annan när skymningen faller på Tivoli.

Vampyren Pjerrot, koreografi og instruktion af Steen Koerner, musik af Yo-Akim Hjejle, scenografi af Maja Ravn. Pantomimeteatret i Tivoli, fredage kl. 19.30 og 21, samt lørdage kl. 22 indtil 24. maj og igen næste år.

Billedtekst: Vampyren Pjerrot er en skøn lille lattergyser i Tivoli i København.

Majbrit Hjelmsbo

Fler Föreställningar

Annonser