Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Relief – en multimedial performance

2008-05-16

Fakta:

Namn: Relief
Koreografi: Koncept: Ralf Richardt Strøbech och Kirsten Dehlholm
Ensemble: Hotel Pro Forma
Plats: Kaleidoskop K2, Köpenhamn
» http://www.hotelproforma.dk/

Vad är egentligen en stad? Dess hus, invånare, historia, geografiska position…? Eller bara en myt som blivit till kitsch? ”Se Paris och sedan dö”som man säger i Odessa, hamnstaden vid Svarta havet, som vi mest idag minns från den sk.Orange Revolution 2004.
En stad som alla andra, ständigt sökande efter sin identitet.

I Odessa föddes också författaren och fjärilsforskaren Vladimir Nabokov. Han som i ungdomen flyttade till Europa och USA för att slutligen slå sig ned i Schweiz. En emigrant, med känslor, minnen och erfarenheter från flera världar.
Den filmiska performancen Relief som just haft premiär i Köpenhamn handlar om allt detta. Inte bara om hur tid och rum upplöses utan också om hur vi ständigt rör oss mellan fiktion och verklighet, inte bara mellan olika länder, utan också mellan olika discipliner. Nabokov var både författare, vetenskapsman och universitetslärare.
I föreställningen citerar man från hans olika texter, leker med alla hans fjärilar som han gett namn till för att på detta sätt förvandla vetenskap till poesi. Allt för att i stunden efter splittra upp det hela och berätta om livet i dagens Odessa.
Nabokov är ständigt med oss på resan – i form av en genomskinlig skör gestalt som befinner sig i ett tomt rum bredvid själva den kvadratiska filmytan. Som en människa ställd i relief som själv håller på att både förvandlas och utforska sig själv.
Alla i publiken har fått var sin hörlur. Det sofistikerade så kallade binaurala – tredimensionella ljudsystemet – får ljuden att kännas som om man befinner sig inne i de olika händelsernas mitt. Detta är föreställningens verkliga hit. Att på detta sätt skapa ett tredimensionellt ljudrum som man sätter samman med filmens tvådimensionella bilder gör publikens direktupplevelse total. Det gör att alla känner sig delaktiga i processen.
I ljudkasken hör vi Nabokovs texter blandas med intervjuer av olika personer i Odessa. Vardagliga, banala levnadsberättelser som blir till poesi. Man gifter sig, skiljer sig, emigrerar, försöker slå sig fram bäst det går.
På bildskärmen ser vi ungdomar på gator och torg omgivna av poliser som föser in dem i svarta bilar, militärer, kalasjnikovs – bilder som blandas med andra från Nørrebrogade i Köpenhamn, där vi alla känner igen oss.

Bilarna, cyklarna, stämningen är köpenhamnsk men texterna är hämtade från intervjuerna i Odessa. På skärmen berättar en performer bl.a. om hur en kille i Odessa gillar att cykla men har lagt av för det är för mycket trafik och det fattas cykelleder. På bildskärmen står han utanför teatern i Köpenhamn alltmedan bilarna kör i mängder och trottoarerna är fyllda med folk som leder sina cyklar.
I en annan oförglömlig sekvens får vi höra hur en Odessabo berättar om att han inte bryr sig om politik. Han röstar inte. Önskar bara att det inte blir en diktatur, så vi kan leva som vi själva vill. Träffas och umgås, kunna prata med alla precis som på Nørrebro där performern slår sig i slang med några tjejer utanför teatern.
När han i slutet av föreställningen plötsligt träder fram livs levande framför filmduken hörs bullret någonstans ifrån alltmedan han själv talar direkt till oss med en mikrofon i handen.

Precis som en fjäril är vi ständigt på väg, sökande utan att finna någon direkt förankring. Försvinner för att uppstå någon annanstans.
Hotel Proformas föreställning med sin poetiska framtoning, sina underfundiga historier och lekfulla ljud-bildarrangemang är en upplevelse utöver det vanliga.
Relief inviger Black/North Seas festival i Odessa om några veckor (se www.seas.se ). Föreställningen ingår i ett EU-projekt om städer vid Svarta havet och Nordsjön som initierats av svenska Intercult.

Ann Jonsson

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser