Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Samhällsförändring genom dans

2008-05-01

Fakta:

Namn: Raio X
Koreografi: Membros
Musik: Chopin och rapmusik
Ensemble: Membros
Plats: Dansstationen/Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.se

Kan man förändra samhället med dans?
Companhia Membros från Brasilien utvecklar denna frågeställning i sin föreställning Raio X som för andra gången gästar Sverige och Finland.
Hemmahörande i Macae, en av Rios mest våldsdrabbade förstäder, bygger de sin föreställning på fängelselivet i Brasilien som blir till en både rå och poetiskt laddad fysisk upplevelse.
Det är hip hop-teater som imponerar inte minst tack vare de otroligt skickliga dansarna som får den gängse tyngdlagen att upphävas samtidigt som de lyckas trolla fram en sorts magisk kraft. Vilket faktiskt är ganska sällsynt i denna typ av föreställningar. Hip hop koreografer har inte så sällan tendens att berätta för mycket och detaljerat så att dansmagin blir lidande.
Här räddas magin genom den skickligt avvägda koreografin där street, hip hop och modernt blandas på ett sätt som både ger föreställningen styrka och spränger berättelsens alla gränser.
Samtidigt frigörs en enorm kraft i scenrummet som ögonblickligen fångas upp av en andlöst fascinerad publik. I dansvokabulären excelleras i poetiskt mångtydiga hand- och fingerrörelser när dansarna ligger på golvet, tafatt kravlande eller desperat sökande.Detta ställs de mot de råa slagsmålsscenerna där killarna försvarar sin egen integritet, samtidigt som gruppsammanhållningen ärr den röda tråden.
Oförglömlig är Chopins ständigt återkommande pianoklassiker som med sin vemodiga mjukhet ställs mot rapens häftiga utfall. Ibland flyter musikstyckena in i varandra. Det kroppsliga och hårda ställs mot det andliga och mjuka som utgör fångars vardag. Både scen och salong badar i rökmoln. I fonden finns en grå iskall metalliknande vägg, som verkar lika ogenomtränglig som rökmolnen.

Det första verket, som de kallar Elemento Bruto, börjar med att en kille rusar runt och runt hela scenen. Som på en fängelsegård eller mentalt i sin cell ropar han på friheten. Den andliga verkligheten ställs mot fängelselivets begränsande skrymslen. Ingen kommer undan, allt flyter fram dag för dag.
Svårigherna och risktagandet i prestationerna är både vackra, expressiva och individualistiska. Med reptilskarpt fotarbete och akrobatisk självkontroll, allt synkroniserat med musiken syns de hela tiden veta var de har varandra. Som i de flesta hip hop-föreställningar är det gruppen som gäller. Utan den kan man inte överleva, verkar de mena.
Den andra delen av kvällens föreställning som heter Raio X och som har gett ett samlande namn åt hela föreställningen, är direkt inspirerad av ett berömt fängelseupplopp i Sao Paolo år 1992.
Den gången stormade militärpolisen fängelset och dödade ett stort antal fångar. Och här går det också rått till. Vem som startat bråket står klart från första stund. De oskyldiga offren samlas på högar medan de överlevande från massakern får se på.
Chocken är total och kaos råder för att i nästa stund ebba ut i raserianfall. Med våldsam kraft kastar man sig mot fondväggens metalldörr som är obevekligt stängd, och försöker nästan ha ihjäl sig själva. Var och en som överlevande kämpar för sig. En kille river sig i ansiktet och kring naveln och hela kroppen förvrids till djuriska primitiva drag. En annan vrålar djuriskt som han blivit galen. Nya mönster måste skapas, ny ordning inträda för att överlevnaden skall bli möjlig.
Det djuriska och primitiva används av flera celebra hip hop-grupper. Ett tillstånd bortom tid och rum som visar människans primitiva ursprung. För att något nytt skall komma måste vi genomgå en andlig förvandlingsprocess.
Hoppas nu bara att vi får se Membros igen men nästa gång med en ny föreställning där vi får svaret på hur de tänker sig kunna förändra samhället. Visst blir man nyfiken!

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser