Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Med dansen genom livet

2008-04-27

Fakta:

Namn: Kamuyot
Koreografi: Ohad Naharin
Plats: Lunds Stadsteater
» http://www.riksteatern.se

Att sitta på typiska gympabänkar i en jättestor sporthall – Bollhuset i Lund – och se en dansföreställning hör förvisso till ovanligheten. För att skapa närkontakt med dansarna hade publiken placerats runt scenen. På varje sida fanns platser lämnade lediga för några av de sexton dansarna, som i Riksteaterns regi, i samarbete med Batsheva Dance Company, turnerar landet runt med föreställningen Kamuyot i koreografi av Ohad Naharin.
Kamuyot är ungdomsvarianten av Mamootot som nyligen visats på Dansescenen i Köpenhamn. Dansarna, som kom från olika delar av världen, hade både gedigen dansutbildning och diverse dansjobb i bagaget. Ungdomar fyllda av förväntningar inför livet som i helformat och med ord presenterar sig själva i programbladet. Allt detta överförs sedan till ett dansspråk – som Naharin döpt till ”Gaga for dancers”.
Det är naivt eftersom man omedelbart uppfattar innehållet. Men aldrig barnsligt. Som alltid i Ohad Naharins uppsättning finns ett underliggande orosmoment som laddar föreställningen med energi. Dansarna rör sig först i enskilda solon, där de med kroppsligt och tekniskt krävande vokabulär berättar om sig själva. Någon visar på nyfikenheten, någon på sin favoritsport, någon annan på sin senaste filmupplevelse, medan en tjej på alla upptänkliga sätt försöker berätta om hur envis, passionerad och öppen för nya utmaningar hon är.
Kort sagt dansen väcker glädje, energi och lusten att leva inom oss. Utan lek och kreativitet är det inte möjligt att växa och utveckla sin personlighet , tycks budskapet vara.
Alla är individuella, det maskulina och feminina framtonar tydligt – kläderna varierar lite – men ändå framtonar skillnaderna tydligt. Sen drar en unison häftig dans igång, en slags samlande länk med vilken man söker kontakt med publiken, dels genom att sätta sig mitt ibland oss, dels genom att sträcka fram händerna och skaka hand med oss.
Militant, skarpt tittar de ut över publiken, bjuder oss att komma med och pröva några rörelser. För att vi alla skall känna delaktighet, låta oss själv ryckas med, släppa allt och bara dansa. Gaga for you, gaga for people kallar Naharin det för.
Spänningen mellan det individualistiska och gruppen mellan dem och vi utgör drivkraften i föreställningen. Lyssna till hela din kropp både med öron, huvud och känslor. Man startar under ytan, sedan går man ännu mera under och tänker på miljoner olika saker. Slutligen kommer allt upp igenom på ytan men klingar då på ett helt annat sätt. Allt blir dubbeltydigt. Själv kan jag inte låta bli att tänka på en kibbutz, där olika individualiteter möts för att tillsammans lära hur man kan gå vidare och möta livet.
Kamuyot är hebreiska och betyder mängd medan Mamootot betyder kvantitet. Två likvärdiga betydelser i ett nötskal.

Föreställningen Kamuyot turnerar till och med 24 maj då den visas på Bollhuset i Lund.

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser