Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

I nycirkusens spår

2008-04-26

Fakta:

Namn: Traces
Ensemble: Les 7 doigts de la main
Plats: Cirkushangaren i Alby.
» http://www.cirkor.se

Nycirkusen utvecklas alltmer tekniskt och alltmer i en riktning mera åt ”cirkus” än ”ny”. Från nycirkuslandet Kanada och dess franskspråkiga del Québec kommer nycirkusgruppen Les 7 doigts de la main – handens sju fingrar.

De fem artister som gästspelar med föreställningen Traces är bara i 20-årsåldern, mångsidiga och fantastiskt skickliga. Kombinationen klassiskt pianospel och handstående är hisnande på flera sätt.
Två parallella resta stänger visar sig vara en formidabel utmaning för de fyra unga muskulösa killarna som med slängkast tar sig lodrätt upp och voltar ner på olika makalösa sätt. Den enda kvinnliga medlemmen i gruppen, Heloïse Bourgeois, tillför mer av det som var nycirkusens signum: den poetiska, magiska dimensionen.

Inslaget av dans är ganska påtagligt i Traces, och där glimrar det till. Den milt absurda och perfekt synkrona skateboard- baletten överträffar handstående ekvilibristik och kast med liten tjej. Ett par korta texter är för svaga, men musikglädjen fungerar som studsmatta för en frisk aptit på publikkontakt och rörelse med driv.

Publicerat i Expressen 25 april

Spelas i Cirkushangaren i Alby till och med 2 maj.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser