Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Goth-Pierrot

2008-04-24

Fakta:

Namn: Vampyren Pjerrot
Koreografi: Steen Koerner
Musik: Yo-akim Hjejle
Ensemble: Pantomimeteatret m fl
Plats: Påfugleteatret, Tivoli, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Varför är Pierrots mun så röd? Det är för att han är en vampyr! I alla fall enligt Steen Koerner och hans nyaste verk Vampyren Pjerrot, som dansas på Pantomimeteatret på Tivoli i Köpenhamn.
Pjerrot är som bekant vitsminkad med en stor rödmålad mun, men i verket Vampyren Pierrot har commedia dell’arte figuren även fått stora sylvassa hörntänder i sin blodröda mun, och hans traditionella vita hatt som ser ut som en vikt pappershatt har bytts ut mot en spretande tuppkam. Pjerrot som vampyr-punkare!
Det är den enormt skickliga japanska streetdansaren Koichiro Mori som dansar Pierrot, och Steen Koerner har skapat rollen speciellt för honom. Koichiro Mori är en fullständigt unik electric boogie-dansare och dessutom enormt bra på mim. Till på köpet kan han också ett speciellt illusoriskt trick som ser ut som om han tappar huvudet: ”The Halloween Head Drop Illusion”, Där det ser ut som om han tappar huvudet ner på magen. Koichiro Moris Pjerrot-figur är kanske inte så värst skrämmande, men han är väldigt kul och underhållande, så alla barn kan helt lungt vara med och titta på.
Vampyr Pjerrot suger i sig blod, som om det vore läsk och gömmer de utsugna liken i svarta kistor, om han inte bara dumpar dem i graven, som är orkesterdiket, efter att ha släkt sin törst. Columbines nördiga beundrare slutar också sina dagar i kistor, efter att ha blivit fullständigt utsugna på blod. En skjutgalen typ i skomakarskjorta och skärmmössa lyckas inte skjuta ner Pierrot, kulorna studsar bara av från honom så grabben slutar snart sina dagar i den mörka trånga graven. Det gör även hans smarta kamrat, som blixtsnabbt kan sätta samman en Rubriks kub, men inte kan bjuda motstånd mot Pierrots vampyrtänder. Även den stränge Kassander tappas på blod, och snart står även Columbine högst upp på Pjerrots menu. Men så dyker naturligtvis Harlekin upp, men han måste ta hjälp av eldröda djävlar och en riktig superkvinna och en god porttion vidskepelse i form av vitlökar och krucifix, innan han lyckas ha ihjäl Pjerrot. Men så snart Columbine och Harlekin har fåttt varandra, så stiger Pjerrot triumferande upp från de döda och fester loss med djævlene. Och tur är väl det, för det är Mori Koichiros sprallige Pjerrot, som er den skojigaste personligheten i Vampyren Pjerrot. Dessutom skulle det ju vara helt fel att låta Pierrot dö på hans egen teater på Tivoli i Köpenhamn.
Förutom den medryckande Koichiro Mori har Steen Koerner samlat streetdansarna David Boyd, Jeppe Thybo och Martin Jensen från sitt eget fasta kompani, medan Vladimir Damianov, Tori Cooper och Christina Conders från Pantomimeteatret bidrar med ballet i Koerners lilla fina föreställning.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser