Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Smaragdgrönt

2008-03-30

Fakta:

Namn: Morpho Z
Koreografi: Virpi Pahkinen
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Virpi Pahkinen har med mer än två dussin verk bakom sig en alldeles egen nisch i svensk dans. Asiens stora förråd för dans ˆ och rörelsekonst har varit hennes källa till förnyelse och fördjupning.

När man i Morpho Z ser henne tillsammans med fyra andra dansare, är det slående att hennes dansstil bygger på auktoritet och inre övertygelse. Asiatiska danstekniker vilar på andliga premisser och Virpi Pahkinen har skickligt och vackert översatt dem till sekulär samtidsdans. Men alldeles utan ett slags tyst övertygelse är de inte.

De andra dansarna dansar väl, någon till och med mycket väl. Men övertygelsen och auktoriteten är inte densamma. En smaragdgrön meditation kallas Morpho Z; scenrök och dunkla dagrar, rosa fond som glider till klargrönt. Det är en vacker och vilsam resa in i en annan livszon där djungelljud och fåglalåt fasar in i verkets sällsamma musik. Slagverkaren Mika Takehara till vänster och kotospelaren Chieko Mori till höger; klockors klang och strängars resonansrika knäpp gör musiken till ett nästan större äventyr än dansen.

Publicerat i Expressen 27 mars

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser