Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Två underfundiga solon

2008-03-05

Fakta:

Namn: Herr K Muh/ Catastrophe Communication Combinatoria
Koreografi: Susanne Martin/ Palle Dyrvall och Caroline Hainaut
Plats: Dansstationen, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

”Detta är min ultimata dansteater. Roande, berörande, med minimal teknisk attiralj och med maximalt innehåll.” Så står det att läsa i programbladet. Och visst är det enkelt och bitande ironiskt.
Susanne Martin från Berlin klär i sin enmansshow Herr K Muh ut sig till man genom att dra ned en absurd gummimask över huvudet. Denna har formen av en åldrande man med slitna och pösiga kinder, som bittert stirrar ut mot publiken. Ensam och till synes övergiven står han där iförd svart sidenskjorta, färgglad slips och välpressade byxor. Beklämmande men skrattretande i all sin naiva utstrålning.
Problemet är att scenen känns för stor, lite som gummimasken. Performancen ingår i en helaftonsföreställning som hon redan turnerat Europa runt med. En hyllning till smörsångaren Julio Iglesias.
Ensam och villrådig står han där mitt på scenen och visar upp sina A4 sidor där det står. ”I took dances”, varpå han gör några misslyckade försök. ”My personal improvisation” står det på en annan A4. Och det lyckas inte bättre. Stackare.
” I changed my life” står det på nästa som han viftar med som om den vore till salu. ”You can do it yourself”. Förvandlingen är total.
Beklämmande mänskligt. Kanske är det därför som skrattsalvorna kom av sig. Martins gestik var suverän, så plågsam i all sin rättframhet att man lät sig förtrollas av alla banala och klumpiga utkast. Till slut bjöd han/ hon upp en hel rad tjejer från publiken som han tog en sväng med, stirrade ut på publiken, liksom för att få oss att förstå hans ändlösa sökande efter ett känslomässigt rikare liv.
En reflektion inte bara över åldrandet utan lika mycket om oss själva och vår ensamma vandring i tillvarons inrutade mönstertänkande.
Catastrophe Communication Combinatoria har Palle Dyrvall och Caroline Hainaut valt kalla sitt solo.
Här är det kostymen som känns för stor. Masken är Palle Dyrvalls egen. Ett välpolerat ansikte som efter ett hysteriskt absurt mässande om vår civilisations undergång flödar över av svett.
Katastrofen närmar sig oss, inte ens Kina kan rädda oss! Vi har hört allt förut men tack vare Dyrvalls besatta monolog och hysteriska, upprivna gestik görs vi medvetna om vår egen begränsning i tillvaron. Om att vilja förstå vad som försiggår kring oss men utan att lyckas.
En katastrof i sikte? Visst är det lätt att tappa fotfästet och det lyckades Palle Dyrvall mästerligt ge uttryck för i sin personliga, möjligen lite långdragna soloperformance.

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser