Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

När tiden stannat

2008-02-24

Fakta:

Namn: Menske
Koreografi: Wim Vandekeybus
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Inte utmanar belgiska Wim Vandekeybus längre konventionerna, skrev jag när han och kompaniet Ultima Vez var i Stockholm för drygt två år sedan med Puur.

Nu är ett färskt verk på besök: Menske, men dessvärre känns det som tiden stannat alldeles i det belgiska dansundrets värld. Wim Vandekeybus är känd för att i sina verk blanda film, foto, koreografi och musik, och kanske används rökmaskinen ironiskt. Tio dansare, väggskärmar, stege, lyktstolpe, stålvajrar – här skissas en stad eller en tid där människorna känner sig främmande. Ensliga, exponerade, främmande.

Jag skulle inte fråga mig så intensivt vad man vill berätta med Menske, om inte det var uppenbart att något verkligen vill bli sagt. Frågan är vad. Ett alltför diffust eller slarvigt idémässigt underlag gör verket till en menlös soppa av alienation, kroppsexponering hos några av dansarna och ett par bildmässiga klipp. Manligt och kvinnligt är traditionellt intill det rigida. När männen bär omkring kvinnorna som k-pistar; nej, då ger jag upp!

Publicerat i Expressen 22 februari.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser