Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Sökes: manus och regi

2008-01-22

Fakta:

Namn: Trippa, Trappa, Tvillingpappa
Regissör: Inger Jungehall, Linda Petersson och Martin Zetterlund
Plats: Viksjö teater i Järfälla
» http://www.cirkor.se

För den vuxna teaterpubliken har det visat sig att nycirkus och dramatisk teater ofta smälter ihop till intressanta legeringar.
Exemplen börjar bli många på att nycirkus behöver få en stark studsmatta av dramaturgiskt tänkande. Eller helt och hållet få vara sin egen stil, form och innehåll. Hellre en poetisk revy med lösa associationer än en hjälpligt ihoplappad pjäs runt en svit nycirkusnummer.

Varför skulle dessa erfarenheter inte gälla också inför barnpubliken? Cirkus Cirkörs Trippa, Trappa, Tvillingpappa är tyvärr ett tydligt exempel på scenkonst i svår brist på manus, dramaturgi och regi.
Tre nycirkusartister har arbetat fram idé och regi, samt står själva på scenen. Som pjäs är det undermåligt: en pappa glömmer sina tvillingdöttrars födelsedag, varvid tjejerna går ”bokstavligen” i taket. Som skådespel är det illa spelat och i en alldeles för stor salong för femåringar när jag ser den i Viksjö teater i Järfälla, där Cirkus Cirkör har verksamhet för barn- och ungdom. Gott om roliga uppslag för nattliga äventyr, men ett manus, ett manus! Ett kungarike för ett manus.

Publicerad i Expressen 21 januari

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser