Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Antipodes – de odisciplinerades festival

2008-01-12

I Brest ( i Bretagne i nordvästra Frankrike ) ordnas från den 2 till den 15 mars en lika originell som spännande festival Antipodes – festival des arts indisciplinaires. Organisatör är Le Quartz-scène nationale de Brest.
”För att inte använda det utslitna begreppet ’la non-danse’ (icke dans) har vi i stället valt kalla det nya som just växer fram bortom gängse konstnärliga discipliner för ’des arts indisciplinaires’,” säger Jacques Blanc, festivalens konstnärlige ledare i programhäftet.
I samtliga föreställningar är det den koreografiska rörelsen som ligger till grunden men med det gemensamma att de också integrerar andra plastiska konstarter, inklusive den nya musiken.

I Giséle Viennes verk Jerk, som har premiär här, har inspirationen hämtats från en händelse i Texas på 1970-talet då en seriemördare tillsammans med två unga killar dödade ett tjugotal pojkar i en skola.
I Viennes version berättar de båda livstidsdömda killarna sin historia med hjälp av marionetter.
Dramaturgien är av Dennis Cooper, som även har författat en roman om händelsen.
Bruno Geslins Rash/Variation har hämtat sin inspiration från filmen Crash av James Graham Ballard.
Kroppens möte med kraschen i en bilolycka – huden, det mänskliga skalet ställs mot bilvrakets metaliska, ett möte som vi inte kan värja oss från eftersom bilen blivit vår ständige följeslagare, inte så sällan ända in i döden.
Båda föreställningarna tar upp dagsaktuella händelser som de med barnslig naivitet försöker göra angelägna för publiken med hjälp av scenografiska, filmiska, musikaliska , stilmässiga och bildmässiga knep. Fragmentariskt, provocerande och bitvis ironiskt. Men dansen var blir den av? Eller möjligen är det den nya så kallade indisciplinära?
Men visst finns också den indisciplinära, non-dansen?
En ung koreograf Michel Schweizer driver det hela lite in absurdum i sin föreställning ôQueens där han parodierar ”mästarna” genom att bekänna att han varken har någon doktorsgrad i molekylär biologi, eller studerat vare sig i New York, Berlin eller Paris och heller inte läst hela Deleuze. Inte för att vara pretentös, säger han. Bara odisciplinär.
Hur som helst är programmet imponerande med föreställningar non-stop under 14 dagar. Många av dem är nya kreationer av förutom Vienne och Geslin också av Erna Omarsdottir, Xavier Le Roy, Bernardo Montet, Herwann Asseh, Robyn Orlin, Alain Buffart, Benoit Lachambre, Raphaelle Delaunay och som kronan på verket en kabaré Coeurs croisés av Philippe Decouflé.
Eller blir det kanske Israel Galvan, han som just nu turnerar runt världen och vänder ut och in på flamencon, som blir den verkliga attraktionen?

Ann Jonsson

Se vidare

http://festivals.lequartz.com/antipodes/

Fler Nyheter

Annonser