Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Att se och bli sedd

2007-12-01

Fakta:

Namn: Kamuyot
Koreografi: Ohad Naharin
Plats: Riksteatern, Hallunda
» http://www.riksteatern.se

Dansen har redan en ung publik, det är sant. Men ytterst lite görs direkt för dem som är snäppet under ”ung”: barn och ungdom.
Riksteatern gör som vanligt allt rätt och turnerar Kamuyot i samarbete med Dansens Hus och med hjälp av sponsorer. Varför Cullbergbaletten, med tidigare erfarenhet av Ohad Naharin, en av världens mest aktade koreografer, inte är den som står bakom Kamuyot är en gåta. Turnén pågår nu och hela vårterminen och 20 000 svenska högstadieelever kommer att få möta dans när den är som bäst, hetast och tätast.

Våren 2006 gästade Naharins eget Batsheva Ensemble Sverige med samma verk och några få föreställningar med 16 unga dansare. Man dansade i gympasalar, precis som nu när Riksteatern producerar Kamuyot med en ny ensemble. Tre av dem har dansat med Batsheva tidigare, resten är internationell blandning. De har emellertid drillats ihop till samma tighta ensembledans, överväldigande och fräsande precis i unisona partier. Och med personliga unga dansare som bjuder på sig själva i solon och duon

Naharin har ett eget koreografiskt språk, liksom obekymrat mitt i en ström av influenser, men alldeles speciellt. Ena stunden som ett Friskis-och-Svettis-pass, nästa eftertänksamt dröjande och alldeles vackert, plötsligt som en exercisövning för högtryck, sen en trivsam discoröra. Fullständigt abstrakt, men alldeles konkret.

Publiken bjuds in ömsom med ett avväpnande leende, ömsom med en allvarsam blick. Att se och att bli sedd; så som livet brukar te sig för de som färdas mellan barndom och vuxenhet.

Publicerad i Expressen 29 nov

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser