Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Kontorsclowner

2007-11-16

Fakta:

Namn: Ett Clownkit
Regissör: Ika Nord
Plats: Teater Pero
» http://www.pero.se/

Svensk mimkonsts pepprigaste blick finns hos Malin Edwall. Hon kan arbeta finstilt med mimik och ögonkast som pistolskott. Men hon kan också ta i med hela sin lilla slanka lekamen så hon fyller ut häpnadsväckande volymer.

Gärna ilar jag till Teater Pero där Malin Edwall och Cecilia Holm (Kulturkompaniet) ger Ett Clownkit för (moderna) människor. I synnerhet som rutinerade Ika Nord regisserat Edwall & Holm i deras egenhändiga stycke. Men även om alla tre besitter imponerande skicklighet, kommer Clownkitet inte över en av mimkonstens mest förtretliga ribbor: den väl genomförda studien.

Två kvinnor delar samma vita skrivbord, har varsin vit pc och varsin svart anteckningsblock. Här uppstår kvinnlig tävlan i arbetslivet: vem har störst nyckelknippa? Vem plattar bäst till den andra? Att det är två svartklädda kvinnor med varsin lysande röd clownnäsa och rejäla kontorsglasögon är roligt och öppnar för en del nya och syrliga perspektiv när det gäller systerskap.

På vägen blir det många fyndiga bilder som lockar till fniss, som den malligt gravida kvinnan, som stoltserar med såväl illamående som kissnödighet. Bra jobbat, vill man säga, men jag kan inte låta bli att tänka på Birgitta Egerbladhs Händelser i hemmet – också en studie i absolut triviala tillstånd och situationer, men tätare sammanfogade i tempo, sammanhang och estetisk form.

Så där sitter jag och småler åt välbekanta iakttagelser och tänker att det är nog ganska bra. Men inte så lysande som näsorna lovar.

Gästspel på Teater Pero 15-25 november.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser