Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Cullbergbalettens Eclipse

2007-11-09

Fakta:

Namn: Eclipse
Koreografi: Johan Inger
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.cullbergbaletten.se

Johan Ingers Eclipse som dansas hela denna vecka på Dansens Hus stora scen är inte dålig koreografi. Och Cullbergdansarna är utmärkta, precisa, samdansade, personliga, men verket Eclipse är alltför genomsnittligt och har alltför lite av egenhet och kommunicerande uttryck. Det är förståeligt att man vill bevara arvet med en konstnärlig ledare som är koreograf, men vad är Cullbergbalettens ”själ” om inte dansen och dansandet av angelägna verk? Dans som kan kommunicera med en verkligt stor publik.

Cullbergbaletten, svensk dans stolthet, 40-årsjubilerar. Det är en lång tid för ett danskompani utanför de gamla teaterhusen. Först med Birgit Cullberg som konstnärlig ledare och koreograf, sedan med Mats Ek i samma dubbla arbete som gjorde Cullbergbaletten vida känd i världen och älskad av många i Sverige.

Sedan 2003 leder Johan Inger Cullbergbaletten, dansare och koreograf han också. En god koreograf och tidstypisk. Efter 1980-talets intensiva blomning för dans och 90-talets konsolidering av kompanier, skapandet av Dansens Hus och ett envist arbete för att bygga upp strukturer för turnéer och produktioner av dans, ser nu 2000-talet ut att stå och tveka. Antalet nya, yngre koreografer som slår publiken med häpnad är inte stort. De mest etablerade koreograferna är alltjämt de mest intressanta internationellt. I stort sett befinner sig samtidsdansen i en svacka eller ett mellanläge.

Eclipse är ett verk, som vackert ljussatt av Jens Sethzman, dansas fint men som är intetsägande. Koreografens sökande arbete är säkerligen viktigt för honom och för dansarna, men för publiken?

Hur kommer 50-årsjubileet se ut? Cullbergbaletten behöver en profil, inte samma som förr, men en inriktning och en idé som kan fungera dialogiskt med sin publik. Artiga och respektfulla recensioner är ingen hjälp för ett sådant arbete som måste ta form snarast.

Publicerat i Expressen 8 nov

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser