Framtiden för svensk nycirkus regeringsfråga
Nycirkusens framtid är fortfarande en öppen fråga. Danshögskolan bör inte binda upp sig i beslut som snävar in alternativen för en lösning. Nu är det regeringen som har bollen och Lars Leijonborg menar att det finns flera aspekter att ta hänsyn till.
– Om jag ansåg att den enda synpunkt som fanns att framföra var att i det svenska systemet bestämmer högskolorna själva över var de ska lokalisera sin utbildning, och därmed punkt, hade jag tagit ställning. Men jag ser inte frågan riktigt på det sättet. Jag tycker att Cirkus Cirkör och nycirkusverksamheten har betytt så mycket just i Botkyrka att det är bekymmersamt att verksamheten helt eller till stor del ska flyttas därifrån.
Lars Leijonborg, ansvarig minister för högskolor och forskning, tar nu till orda i intressekonflikten kring högskoleutbildningen i nycirkus.
I riksdagen svarade han den 26 oktober på en interpellation om nycirkusen i Botkyrka från socialdemokraten Mikael Damberg.
Damberg ville veta när regeringen ger besked om hur det blir med nycirkusen i Botkyrka och om Leijonborg anser att Danshögskolan kan gå vidare med sina planer på nya lokaler i centrala Stockholm innan frågan om av vad som händer med verksamheten i Botkyrka är löst. Dessutom ville han ha svar på om kommunen kommer att bli involverad i processen.
8,9 miljoner kronor är mycket pengar. Betydligt mer än vad regeringen är beredd att skjuta till för lösa nycirkusens framtid i enlighet det kompromissförslag, som Danshögskolan och Cirkus Cirkör gemensamt lagt fram. Dessutom tar förslaget inte tillräcklig hänsyn till hur Botkyrka kommun påverkas. Det framgick klart av Lars Leijonborgs svar.
– Om vi och andra säger att vi tycker att status quo ska vara ett alternativ innebär det att status quo plötsligt kostar 9 miljoner kronor. Den frågan har vi funderat på i departementet, sa han.
Bollen ligger nu hos regeringen, medgav ministern, som vill verka för att berörda parter inom den närmaste tiden kommer fram till en lösning som tillgodoser de olika intressena. Och dit räknar han, förutom Danshögskolan och Cirkus Cirkör, även Botkyrka kommun.
Danshögskolans beslut förra hösten, om att flytta sin grundläggande högskoleutbildning i nycirkus från Alby, i Botkyrka kommun, till KTH Campus i centrala Stockholm, väckte stort motstånd. Hela den nycirkusmiljö som växt upp i Alby och som är centrum för konstformen i Sverige, riskerar att raseras. Och med den det självförtroende och den utvecklingsanda som nycirkusen tillfört kommunen, menar kritikerna i Botkyrka.
Internationellt sett är utbildning i nycirkus intimt förknippad med konstformens hela miljö.
Lars Leijonborg uttryckte sin förståelse för oron i Botkyrka kommun och att kommunen inte tycker att kompromissen är bra.
– Jag är medveten om att Botkyrka kommun är en mycket viktig, för att inte säga avgörande, aktör i sammanhanget, sa han och tillade att han ser positivt på kommunens engagemang.
Han påminde om att det var den socialdemokratiska regeringen som förde in nycirkusutbildningen i Danshögskolan. Om det ska ses som en öppning för att ompröva beslutet, framgick däremot inte.
Leijonborg framhöll att högskolorna ska ha stor integritet och själva bestämma över hur de förlägger sin utbildning, men menade att integrationsskäl måste vägas in tillsammans med de konstnärliga och utbildningsmässiga. Han hoppades att Danshögskolan avstår från beslut som begränsar lösningen av nycirkusfrågan.
Mikael Damberg tackade för Lars Leijonborgs inställning och förklarade att han hyser stort förtroende för att frågan följs upp på ett positivt sätt.
Arbetet med att hitta en lösning fortsätter på utbildningsdepartementet. Cirkus Cirkör avböjer att kommentera läget så länge kontakterna mellan parterna och departementet pågår.
Danshögskolans rektor, Efva Lilja, säger att skolan trycker på departementet för besked, men man har inte ens fått tid för en uppföljning av kompromissförslaget.
– Det viktigaste är att Cirkus Cirkör och vi arbetar för en gemensam, bra lösning. Vi kommer tillsammans att agera, med anledning av interpellationen och segheten i processen. Vi är angelägna att visa att vår hemställan har fog för sig och att vi vill att det ska bli bra, säger Efva Lilja.
Lis Hellström Sveningson
Fler Nyheter