Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Oslos nya operahus är snart klart

2007-10-22

Som ett stort vitt isberg ligger Oslos nya operahus i den del av Oslos hamn, som heter Bjørvika.
Isberg-looken beror på den vita marmorn från Carrara i Italien och vit marmor från Rennebu i Norge, som den futuristiska byggnaden är täckt med.
Det är det norska arkitektkontoret Snøhetta, som har ritat det imponerande vackra operahuset, som har kostat mer än 3,3 miljarder norska kronor. Snøhetta vann den internationella arkitekturtävlingen, där 230 arkitekter deltog med förslag till en ny norsk nationalopera.
Snøhetta är ett världsberömt arkitektkontor, tidigare projekt är bland andra Världsbiblioteket i Alexandria, Bibliotheca Alexandrina www.bibalex.org och Bærum Kulturhus www.kulturbaerum.no, och många andra fantastiska byggnader, förutom operan, är på gång, se vidare www.snoarc.no
Det var Kung Harald som la den första stenen till operahuset den 3 september 2004, och det stora byggnadsverket ska enligt planerna vara färdigt i december 2007, medan invigningsföreställningen är planerad att äga rum den 12 april 2008.
Huset blir hemvist för såväl den Norska nationalbaletten som opraensemblen. Se vidare www.operaen.no/sw381.asp


Torben Kastrup

Fler Nyheter

Annonser