Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 september 2023

Flykt från svanndammen

2007-10-19

Fakta:

Namn: Amjad
Koreografi: Édouard Lock
Musik: Gavin Bryars, David Lang, Blake Hargreaves
Ensemble: La La La Human Steps
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Fulländningen och virtuositeten brukar framhållas när det gäller kanadensiska danskompaniet La La La Human Steps. Och visst är de ytterst skickliga, snabba, precisa.

Men det är annat som gör att man kan lyckönska envar med biljett till de fyra dagar långa gästspelet på Dansens Hus. Amjad utgår från den senromantiska baletten, Tjajkovskij och framförallt Svansjön men bryter ner och drar isär, vrider och vänder på teman och kroppar. Tjajkoviskijs musik har knådats om i sega, vackra, mjuka twistar som öppnar dörrarna till gåtorna, frågetecknen och det outtalade i sagan om en till svan förvandlad kvinna.

Koreografen Édouard Lock har för nio dansare med säker klassisk teknik tänkt i tåspets och vingrörelser, idel citat och skärvor från Svansjöns originalupplaga av Petipa. Flämtande snabbt, lätt, hett och tätt flyger de ur och i varandras armar. Här är icke man eller kvinna, icke människa eller fågel. Sagans innersta lyfter ur svandammen.

Den sinnrika musiken har sin egen partner i den raffinerade ljusdesignen av John Munro: en mjukt skimrande svärta, ett luddigt sot kring musiker och dansare. Och så som lysbomber tre runda projektionsdukar som sänks ner från ovan med bilder i dialog med dansen. Svansjöns drömtema om den innersta längtan översatt till scenkonst för 2000-talets stressade drömmare.

Publicerat i Expressen 18 oktober.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser