Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 04 december 2020

Monteverdi lever upp

2007-09-03

Fakta:

Namn: I krig och fred med Monteverdi
Koreografi: Ulf Gadd
Plats: Confidencen, Solna
» http://www.confidencen.se/

En äkta pärla har en matt och varm glans; som en Monteverdi-afton på Confidencen. Bara levande ljus på scenen och i salongen; ett matt, mjukt, skimmer som ramar in mer än det håller fram.

Att Ulf Gadd är tillbaka och gör koreografi är förstås, egentligen en sensation. Han ligger emellertid lågt, vårdar ett historiskt perspektiv och gör en mycket försiktig uppdatering. Stundom blir det trångt på scenen.

Den lilla orkestern, Belgrade Baroque, sitter där, vilket är utmärkt för ljudbilden, liksom dirigenten, den vördnadsbjudande Arnold Östman. Samt sex personer som håller de grandiosa ljusstakarna. Plus sångarna: solister och en madrigalkör. Och så fem dansare framför dem. Åsså en liten kerubin, hur söt som helst.

I den märkliga Il Combatimento, sjungen av Jakob Högström, dansar Göran Svalberg och Hans Nilsson striden mellan korsriddaren och hans muslimska älskade, som klätt sig som man. Här skapar dansen en laddning i nivå med berättelsen och den dramatiska musiken, med sin inre, heta puls.

Men inget blev så hett som Peter Lodal som tryckte sig mot, på, runt Caroline Gentele i Purti mio ur Poppeas kröning. Ett samtida blänk.

Publicerat i Expressen 31 aug

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser