Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Strålande fyrfota

2007-08-23

Fakta:

Namn: zero degrees
Koreografi: Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui
Plats: Dansens Hus Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Att det är virtuost är en sak. Men det är också innehållsrikt, berättande och perspektivrikt. Och vackert! Alldeles bländande lever dansen i det vita scenrummet med den underskönt slingrande musiken bakom vit silduk.

Akram Khan och Sidi Larbi Cherkaoui är två koreografer som hyllats ihärdigt under senare år, och det med rätta. Khan, är brittisk-indisk dansare som kombinerar klassisk khatak med modern dans. Sidi Larbi har arbetat med C de la B, det belgiska dansundrets mest kända ensemble. I zero degrees möts de både som dansare och koreografer.

Khatak-dansens rytmiska rabbelramsor övergår i en berättelse om en resa, om passkrångel, om hur väst i praktiken inte alls för egen del står ut med österlandets fattigdom, oreda och uppgivenhet. Khan är laddad, massiv och jordnära, Sidi Larbi Cherkaoui böjlig, elastisk, lätt. De speglar varandra, låter skuggorna växa sig stora över den vita fonden. De dansar så tanken lyfter och hjärtat kommer i gungning.

Dans som betyder något, både medan den pågår och långt efteråt. Strålande.

Publicerat i Expressen 22 augusti

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser