Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Låtsasfinskt elände

2007-08-22

Fakta:

Namn: Orkestern
Koreografi: Jo Strømgren
Plats: Kilen, Kulturhuset
» http://www.kulturhuset.stockholm.se

Jo, det är komiskt. Fyra unga kvinnor super, spyr, är bakfulla, slåss, äcklar sig. Visserligen bara på hemgjord låtsasfinska, men Jo Strømgrens regi-scenografi-koreografi tar varje känd fördom om Finland och finnar och kramar den, synar den, vrider ur den.

Jo Strømgren Kompanis produktioner är blandformer och därmed ovanligt teatrala för att vara dans. Här skissas en liten berättelse om fyra tjejer, spillrorna av ett dansband, som (patetiskt nog) inte ger upp. De väntar på sin sångerska, och de längtar hett efter den afrikanska musiker som åkt hem till Lagos, Nigeria.

Det är det grundliga ful-görandet som förflyttar denna allmänt fördomsfulla humor till ett annat och könsomvänt plan. En jämmergrå och nerspydd livskommentar ger publiken gamla spyor i retur och i kvadrat. Det är roligt framförallt i början när överraskningens och de galna överdrifternas flöde har full effekt.

Sen vänjer man sig. Börjar tycka synd om flickorna, känna sig tårögd av musikens smäktande sentimentalitet. Sisådär. Vi sitter fast i fördomarna; vilket, förmodligen, skulle bevisas.

br/>

Publicerat i Expressen 18 augusti

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser