Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Ett guldlejon i förförelsekonster

2007-07-03

Visst har ju redan storheterna Pina Bausch och Carolyn Carlson fått var sitt venetianskt guldlejon för sina samlade karriärer inom danskonsten.
Men i år har det för allra första gången delats ut ett guldlejon som pris på Biennale Danza i direkt jämförelse med andra dansverk!
Det är ju inte lika lätt att jämföra ett stort material som när det gäller den venetianska motsvarigheten till filmfestival, där många fler deltagare kan ingå. Vinnaren, österrikiske koreografen Chris Haring och hans verk The Art of Seduction – Posing Project B har i alla fall valts ut bland ett 30-tal verk och fick sin urpremiär på Teatre Tese delle Vergini belägen i det gamla varvet Arsenale den 19 juni.
Chris Harings verk passar fint i i temat för årets dansbiennal som är Body & Eros, den femte dansbiennalen i sitt slag, och den tredje under ledning av den brasilianske koreografen Ismael Ivo, vars ämnesval i år visade sig bli kontroversiellt.
Det var koreografen Felix Ruckerts föreställning Messiah Game som ledde till protester från självaste patriarken i Venedig (Patriarken leder den grekiskt ortodoxa församlingen i Vendig).
En liten grupp kyrkliga företrädare protesterade utanför teatern där Messiah Game spelades genom att dela ut flygblad.
Men tillbaka till vinnaren Chris Haring och hans grupp Liquid Loft, den vackra prismotiveringen lyder som följer:
”Chris Haring har i sitt verk The Art of Seduction – Posing Project B lyckats göra fina, originella och mångfacetterade lösningar i linje med biennalens tema ’Body & Eros’. Med hjälp av ironi har han lyckats spegla och gestalta den allmänna bilden av det erotiska temat till ett verk som anspelar på vårt allestädes närvarande nutida intresse för exponerade kroppar.
Det är ett organiskt verk som sammanfogar ljud, text, ljus, kostym och scenografi i en dynamiskt rytmisk form. Koreografins och tolkningens omedelbarhet är angelägen på ett subtilt och komplext vis.
The Art of Seduction är ett lovvärt prov på danskost som bådar gott för framtiden.
(”Chris Haring in ’The Art of
Seduction – Posing Project B’ has found bright, original and multi-faceted
solutions to addressing the theme of the Biennale, ’Body & Eros’.
Using
irony, he has mirrored and transformed the public perception of eroticism
into a piece which displays our ubiquitous contemporary taste for exhibiting
bodies.
It is an organic work combining sound, text, lighting, costume, setting and
a dynamic rhythm of construction.
The immediacy of the choreography and
interpretation gets under the skin in a subtle and complex way.
The Art of Seduction expresses a fresh vision for the future of dance”)

Fler Nyheter

Annonser