Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Teoretiska studier

2007-06-11

Bettys bästis Bibbi har börjat ägna sig åt dans i teorin.
Forskarseminarium här, och internationellt symposium där.
Mellan en kurs i postfeministisk dansanalys och en snårig italiensk avhandling (Fot, kropp, betydelse – Pedali, corpus, significanzia) sitter nu Bibbi och tuggar på en blyertspenna. Betty kommer med lättmjölkslatte och rostade pumpakärnor och undrar hur det är fatt.
– Jag ska försöka definiera ren dans. Och, jaa, det bara inte går.
– Vadå ren? Med nytvättade trikåer, eller?
– Spela inte dum. Jag talar om dansen som scenisk form. Ren dans, så där absolut utan en massa berättelser och innehåll och meningar som ska tolkas och tydas.
– Schottis?
– Nu är du bara löjlig. Jag menar inte så. För att citera Birgit Åkesson: dansen ÄR.
– ÄR vadå?
– Bara är. Sig själv nog.
– Självtillräcklig – du menar det professionella danslivet som inte vill smutsa ner sig med dans i skolan. Dans som är ren och fin, och inte håller på med några svettiga ungar som dansar.br/>
– Det menar jag INTE. Jag menar dansen I SIG, per se, helt enkelt. Ren dans är dans som är och endast är – så skulle man kunna definiera det.
– Men inte ens Birgit Åkesson saknade referenser – vadå, Persefones dans. Det är en berättelse.
– Men hon berättade inte så där redigt och rakt som Cullberg. Så där folkligt så att alla förstod vad hon menade. Man fattade ingenting, men det var snyggt och ja, liksom lite religiöst.
– Finns det någon dans som är REN? Utom Månrenen då. (Aj, nyps inte!) All dans handlar om NÅGONTING. Hip hop handlar om att göra revolt, tango om hjärta och smärta, klassisk balett och sagor, den är aldrig abstrakt och Petipa skulle göra piruetter i sin grav om han hörde dig.
– Petipa! Jag försöker göra en definition, en vetenskapligt vattentät definition av dansens själ och innersta mening, ren dans.
– Den finns inte.
– Gör den ju. I teorin. På pappret.
– Och vem dansar på papper?
– Tja, Jerôme Brel, kanske. Fast med mycket olja på. Eller var det blå färg?

– Kom nu, så går vi och dansar lite salsa. Det kan du behöva.
– Du är en så hopplös praktiker! Dansa? Jag? Nu har jag det: Ren dans är rörelser befriad från ett budskap, dolt eller öppet.
– Okej. Det var det jag sa: Schottis!

Fler Betty Bitch

Annonser