Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Nytt liv för Linné

2007-05-24

Fakta:

Namn: Nytt Liv
Koreografi: SU EN (Susanna Åkerlund)
Ensemble: Su En Butoh m fl
Plats: Vaksala torg, Uppsala
» http://www.uppsala.se/uppsala/templates/NewsPage____35960.aspx

Något i aktsamheten om det upplevda, något i det långsamma njutandet av rörelsen, blommandet, växandet gör att en japanskt infattad hyllning till Linné känns rimlig och logisk. Den svenska buto-artisten SU-EN, med många års studier i Japan, som sedan länge berikat svenskt dansliv, sluter Linné i sin famn.

Hon har lyckats vidareutveckla en personlig tolkning av en danstradition, som inte alls är gammal, även om den med sin vitsminkade stilla koncentration återknyter till japansk tradition. Buton föddes som en bön för Hiroshima, efter andra världskriget, inspirerad av amerikansk happeningkultur. Att hylla, att be, att begråta och att uppfyllas av livsglädje är butons innersta uppdrag. Nytt liv är en linnéansk kärleksdikt till varat, till våren och till allt liv som spirar och knoppas: blommor, barn, lamm.

Den vita runda utomhusscenen på Vaksala torg i Uppsala är kantad av ett stickigt risbräm med blyga pärlhyacinter instuckna i kvistarna. I ett kalt träd, lyser blodröda pioner på grenarna; den japanska installationskonstnären Junichi Kakizaki låter sedan svartklädda unga florister fylla på vårens framväxt, så att riset börjar prunka av brandgula liljor, knallskära hortensior, orange gerbera och många flera färgrika blommor. Då har redan Det gamla livet, SU-EN själv, givit sig av och milt gröna Flora-flickor stilla dansat in tillsammans med stora, ljusa fjärilar på spön. Här bjuds en yppig tankedikt i bild: barn med blomknoppsmössor, seniorer med blommor, en stråkensemble från Uppsala kammarorkester, Gunnar Linder på japansk flöjt Shakuhachi och en sjungande och berättande Annika Eliasson Frick som strör Linnécitat så som Kakizaki strör blomblad över den vitklädda SU-EN.

Den lilla paraden av hundar, lamm, hästar och en ärtgrön papegoja sluter sig kring scenen och vårkvällen; en timme med Flora, livet och Linné. Hans rediga tanke, sinnlighet och respekt för naturens gudomligt visa ordning. Vi är allt, sjunger barnen sexårsgällt. Och det är just vad de är.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser