Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Ett musiskt möte

2007-05-14

Fakta:

Namn: Your place in the world Part 1 & 2
Koreografi: Marjan Raar
Musik: Peter Urek (piano) & Jo Fougner Skaansar (bas)
Ensemble: Marjan Raar, Kaisa Koulu, Jean-Philippe Barrios
Plats: Manillateatern i Åbo
» http://www.l-tanssi.fi

Marjan Raars Your place in the world uruppfördes tidigare i vår och hade då ett hönsnät omgärdat sig. Nu, utan hönsnät och utökat ges hela verket under ett par dagar på Manillateatern i Åbo, och det är ett på många vis nytt stycke som kommer en till mötes. Då tänker jag främst på den norske basisten Jo Fougner Skaansars musikaliska närvaro som ger Peter Ureks pianospel ett oanat djup och som öppnar upp Raars ibland låsta koreografi.
Skaansar visar en
särdeles förmåga att fånga dansens improvisatoriska element. Här finns även ett pas de deux mellan Kaisa Koulu och Jean-Philippe Barrios som inte kan beskrivas annat än i superlativ.
När Kaisa Koulu efter paus äntrar scenen med en grön handduk och vidöppna ögon har naturen och stenen från första delen förvandlats till en strand. Här upprepas Raars rörelseschema från del 1 men så mycket mer nära och laddat tack vare Koulos enkla och tydliga språk, och när Jean-Philippe Barrios liksom släntrar in med sin röda skjorta, öppnar sig stranden för deras möte. Scenen mellan dem, med robotliknande spasmer, likt fåglarnas parningsdans och sång, samtidigt som Skaansar hackar på basen, är både fenomenal och uppsluppen.
Varje liten lucka av luft mellan dem fylls av händer, fötter och samspråkighet. När Barrios sen lämnas ensam inträder ett annorlunda element. Handen som slår på golvet och söker sin rytm, sin alldeles egna livspuls, berör genom sin självklara koppling till hur vi först måste känna oss själva för att sen kunna möta varandra.
I pausen blev publiken tilldelad var sin handduk och blir nu här i slutet ombedd att slå sig ner på stranden och följa med i Koulus, Barrios, Ureks och Skaansars samspel liksom inpå. Det är en sällsam känsla att få sitta tillsammans inuti dansen och samtidigt som musiken
börjar tona bort finns där en glädje mellan oss som påminner om glädjen då vi äntligen, efter en lång resa i mörker och tvivel, kommer hem till platsen och människan vi var ämnade från början.

Karl Svantesson

Fler Föreställningar

Annonser