Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Göteborgsoperan har hittat sin nya chef!

2007-03-17

Göteborgsoperans blivande balettchef Johannes Öman är inte bara erfaren dansare från Kungliga Teaterns Balett, utan har även varit konstnärlig ledare för det lilla turnerande kompaniet inom Kungliga baletten, Stockholm, 59 Degrees North, sedan 2002.
För detta kompani har Johannes valt en spännande repertoar med koreografier av Örjan Andersson, Virpi Pahkinen och Cristina Caprioli Jens Östberg, Jorma Elo, Shintaro Oue, William Forsythe,
David Dawson,
Mats Ek,
Kenneth Kvarnström m.fl.
Kritik mot balettchefen från dansarnas sida har snarare varit regel än undantag på såväl Kungliga Teatern som Göteborgsoperan. Före detta balettchefen Anders Hellström tackade nej till fortsatt engagemang i Göteborg och är numera konstnärlig ledare för Nederlands Dans Theater. Nuvarande Kevin Irving har valt att sluta i förtid.
Förhoppningsvis är såväl balettkåren som ledningen luttrad inför kommande säsong.
Visst har det varit många som med tanke på alla chefsbyten här och där, uppgivet hävdat att det är ”svansen som styr”, men man kan lika gärna citera det kinesiska ordspråket ”Fisken ruttnar från huvudet”. Hur ska ett kompani kunna utvecklas om man inte har rätt sorts ledare?

Fler Nyheter

Annonser