Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Makalös maktlöshet

2007-02-20

Fakta:

Namn: Import Export
Koreografi: Koen Augustijnen
Ensemble: Les ballets C. De la B.
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.lesballetscdela.be/

Koen Augustijnen, som varit dansare vid C de la B sedan tidigt 1990-tal, har så småningom börjat koreografera. Och även om hans nya Import Export är måttligare i formatet än de mest bejublade C de la B-verken, är det både stort, rikt och mångtydigt nog för att fängsla. Även nu en stråkkvartett och en counter tenor på scenen; elegant högstämda madrigaler bildar ljudfond för den rörelseteater som Augustijnen byggt upp kring temat maktlöshet. Av de sex dansarna är flera cirkusutbildade, och i tekniskt raffinerade variationer visas människan som misshandlare och misshandlad, oförmögen att ta sig ur sitt eget rörelseschema.

Den långe, rödblonde Augustijnen cirklar kring en liten kubansk dansare som sjunger om Tanzania – scenen komprimerar hotbild, rasism, maktlöshet som inskriven i kropparnas tradition. Just det som många indignerat försökt beskriva om tillståndet i världen, skrivs läsbart och känsligt i ett väl varierat och okonventionellt rörelsespråk.

Publicerad i Expressen 15 feb 2007

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser