Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Karnevalstider jorden runt

2007-02-17

Världens mest välbesökta karneval är utan tvekan den i Rio de Janeiro. Minst en miljon turister väntas dit under de fem dagar den pågår. Från fredag till nästa onsdag – den som man i den katolska världen kallar askonsdagen.
Det är ett jippo som saknar allt motstycke och som traditionsenligt inleddes på fredagen med att stadens borgmästare symbolmässigt överlämnade stadens nycklar till Kung Momo som kommer att regera över stadens cariocas under dessa fem dagar. En av höjdpunkterna är själva defilen av stadens alla sambaskolor som slutligen samlas på en särskild sambadrome natten mellan söndag och måndag.
I mellantiden dansar hela staden till samba som anses som själva själen i karnevalen. Cariocakungen Momo väljs för ett obestämt antal år. Så länge han sköter sig får han stanna, sägs det. Enligt gammal lagordning skall han egentligen väga mycket över 100 kg – vanligtvis kring 150 – men årets Kung har fått genomgå en avmagringskur, för att också han skall föregå med gott exempel. Alex de Oliveira Silva som han heter väger bara lätta 90!
Trevlig karneval får man väl önska också till alla andra karnevalsfirare på resor runt om i Europa där man också ordnar storslagna karnevalsfestligheter som i Binche i Belgien och i Köln i Tyskland för att bara nämna några av de allra största.
Karnevalerna i Sverige var blev de av? Eller finns där bara plats för skidåkning i någon känd slalombacke idag? En karneval lär ha funnits kvar i Uppland för några år sedan. I den gamla vallonska bruksorten Gimo. Om det var vallonerna som tog den med sig från sina hemtrakter har man länge funderat kring.

Ann Jonsson

Fler Nyheter

Annonser