Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Sebastian Michanek dansar Prins Siegfried i Köpenhamn

2006-12-21

Fakta:

Namn: Svanesøen
Koreografi: Peter Martins efter Petipa, Ivanov och Balanchine.
Musik: Peter Tjajkovskij
Plats: Operaen, Store Scene, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

Sedan augusti månad har den svenska dansaren Sebastian Michanek varit solist vid Den Kongelige Ballet i Köpenhamn och den 15 december dansade han Prins Siegfried i Peter Martins Svanesøen på Operaen i Köpenhamn. I och med detta fick den danska publiken äntligen se kompaniets senast utnämnde solist dansa en huvudroll i en helaftonsbalett.

Sebastian Michanek har tidigare dansat Prins Siegfried, senaste gången var i Rom i somras. Han utstrålar också en stark självsäkerhet och är också mycket säker i den fysiskt krävande rollen. Lekande lätt lyfter han Yao Wei, som dansar Odette/Odile, och likaså lätt och elegant sätter han också ner henne. När Sebastian Michanek dansar, ser det naturligt och obesvärat ut, som om det vore rena barnleken för honom på scenen. Han steg är fina, hoppen är säkra och piruetterna liknar ett riktigt fyrverkeri. Nästa stora hopp som Sebastian Michanek tar är förmodligen ett skutt in i gruppen av solodansere (den danska motsvarigheten till premiärdansare). Han har den integritet, som krävs för detta.
Till nypremiären lade Caroline Cavallo och Kristoffer Sakurai tonvikt på smärtan, melankolin och sorgen i Peter Martins dramatiska tolkning av Svanesøen. Yao Wei och Sebastian Michanek fokuserar i stället på historien och drömmen i balletten och närmar sig därmed mer den klassiska ryska stilen.
När Prins Siegfried sitter på sin kungliga tron påminner han om Tänkaren i Auguste Rodins skulptur. Han sitter och tänker på helt andra flickor än dem hans mor presenterar för honom. Visst är Prins Siegfried smickrad över flickornas intresse och är hövlig mot dem, men bakom sin vänliga attityd drömmer han. Han är tänkaren och fantasten.
Yao Wei är en kylig Odette, som stå i diamentral motstättning till de leende och öppenhjärtiga flickor som drottningen försöker koppla ihop sin son med. Yao Wei dansar vackert och visar prov på en spännande karaktär som döljer hemligheter. Hon är en mycket kylig och i det närmaste oåtkomlig isprinsssa. Man kan känna en viss längtan efter en mer utvecklad mimik och fler mänskliga känslor hos svanen Odette, för hon förefaller mycket reserverad och tillknäppt i förhållande till det intresse som prinsen visar prov på. Men som Odile är Yao Wei kokett och enormt förförisk, utan att dock bli alltför farlig eller elak.

När von Rothbart och Odiles bedrägeri uppdagas för prinsen – blir han i Sebastian Michaneks tolkning – inte totalt förkrossad. Det är snarare en dröm som briserar. Han resignerar och accepterar sitt bittra öde. Kanske han fortfarande drömmer om en äventyrlig chans Odette, för han är ju en sån otrolig fantast. Hoppet finns i alla fall där, för uppbrottet mellan Odette och Prins Siegfried har snarare karaktären av ett vemodigt farväl än en brutal och definitivt uppbrott.
Sebastian Michanek ger prov på en fin prestation i sin första stora roll för Den Kongelige Ballet, så det finns verkligenanledning att åka över sundet och se honom i rollen som den drömmande Prins Siegfried. Han dansar den återigen den 22 december och den 19 januari.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser