Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

En modern julsaga

2006-12-08

Fakta:

Namn: Nøddeknækkeren
Koreografi: Steen Koerner
Plats: Tivoli Koncertsal
» http://www.tivoli.dk

Steen Koerners omarbetning av Marius Petipas julbalett Nötknäpparen eller Nøddeknækkeren som den heter på danska, innehåller alla delar som en riktig julsaga bör ha. Här är alla familjemedlemmar samlade, de snälla, de mindre snälla, de skojliga, de vackra och de irriterande. Alla är samlade för att ha det mysigt tillsammans kring julbordet. Eller som Claras far skriker: Till bords! Och det är ingen inbjudan, utan en order!
Clara är inte längre en liten flicka, utan en uppstudsig tonåring, som är mer intresserad av killar än att sitta och mysa kring julbordet i det pyntade hemmet där den hysteriske och alkoholiserade fadern regerar.
Clara flyr från hemmet och ute i kylan lägger hon sig ner fär att sova. Hon drömmer om onda monster som påminner om hennes föräldrar. De grymtande monstren, som tar Clara till fånga, möter motstånd från en armé av nötknäpparsoldater, som också är ett slags tomtekomandogrupp som kämpar för ”peace, love and understanding”. Nötknäpparsoldaterna räddar Clara från monstren med hjälp av en ballerina som har magiska krafter och julberättelsen slutar naturligtvis i frid och fröjd.
Från den stund som kampen mellan det goda och det onda tar sin början, går föreställningen som på räls och allt fungerar fint.
Det är fascinerande fart på headspins och handstående spins, fantastiska hopp, nästan som om det var grodor som hoppade med horisonntella kroppar. Det är helt enkelt underhållning av högsta kvalitet. Men i början av stycket haltar dramaturgin en smula och alltsammans är tungt och omständigt. Den förklarande ängeln som ska guida publiken igenom det hela hjälper inte, hennes förklaringar gör bara att handlingen går i stå. Och Clara bara gråter och gråter. Dessutom är det så dålig akustik att man varken förstår vad som sägs eller sjungs, och det är många barn i publiken som blir oroliga av det.
Steen Koerners moderna version av Nøddeknækkeren från Averny_T ( en teater i Köpenhamn), har precis som förra julen fått flytta in på Tivolis Koncertsal, och detta får gärna bli till en stående jultradition. Föreställningens fantasy-universum passar fint ihop med nöjesparkens egen samling av monster och goda feer. Men kanske kunde det till nästa års nypremiär justeras lite i starten av verket, så att det får en lättare och mer flygande start, gärna med mer dans och mindre snack, för det förtjänar verkligen denna banbrytande dansföreställning.
Årets uppsättning av Nøddeknækkeren har två fantastiska dansstjärnor framför andrar japanska Koichiro Mori och dansk/amerikanska David Boyd, som på sätt och vis styr hela showen med sin överlägsna dansteknik, mimik, utstrålning och charm. De är helt suveräna när de kämpar sig fram under vattnet och måste kippa efter andan över scenkanten, innan de kan kämpar vidare genom vattenmassorna. Scenografiskt får de två dansarna bara lite hjälp av blått ljus, som skapar illusionen av vatten, för övrigt är det Koichiro Mori och David Boyd som står för hela det livliga sceneriet skapat med perfekt kroppsspråk och fantastisk mimik. Det är helt enkelt magisk scenkost på högsta nivå.

Nøddeknækkeren ges på Tivoli Koncertsal i Köpenhamn till och med 22/12.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser