Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Zebran stretar på

2006-11-21

Fakta:

Namn: Ragnar, Kämpingebacken 3
Koreografi: Lotta Gahrton
Plats: Zebra dans
» http://www.zebradans.nu

Det är väl inget större fel på Ragnar. Dans för en lite kompakt farbror och hans möte med rörelser och dans från andra världar av koreografen Lotta Gahrton.

Det är verkligen inget fel på Zebra dans (= se bra dans!) heller. Tappert har man rullat ut en röd matta i trappan som leder ner i källarlokalen där man visar dans för en barnpublik.

Vad är det då som känns så motigt? Inte barnen – de är nyfikna och intresserade. I den ganska roliga början av stycket skrattar de jättemycket. Högt säger en av deras lärare: skratta inte så mycket! Inte HELA tiden! Efteråt säger en flicka tyst till Lotta Gahrton: du dansade jättefint!

Förvirring. Men, man får aldrig morra mot lärarna; de avslöjar bara en gigantisk OVANA vid att se dans.

Och hur gick det till? Här har det dansats med och för barn i sekler. Barn har tagits med på Värmlänningarna, Nötknäpparen, musikaler. Stockholmsoperan satsar kreativt i traditionen och för fullt på barnen denna senhöst med återkomst för baletten Pippi. Samt en ny opera: Loranga, Dartanjang och Masarin.

Rutschbanan åker alltså fram i foajén på Operan igen. Ska man helt ärligt rekommendera en dansföreställning för barn, säger jag: gå på Operan! Samtidsdansen har i decennier obegripligt vänt barnpubliken ryggen. Dansens Hus, till exempel, har ingen verksamhet som vänder sig till barn. Hur är det möjligt i landet med världens bästa barnteater?

Lilla Zebra får kämpa i motvind. Fantastiskt att orka börja, det måste ju gå.

Och dansutbildningarna behöver snarast en bulldozer av Suzanne Osten-typ som tvingar folk att arbeta för barn. Det är inte ett straff utan en present: världar skola öppna sig!

Recensionen är publicerad i Expressen 20 november

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser