Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

På dansens vingar

2006-11-18

Fakta:

Namn: Wings of Wax, Click-Pause-Silence, Signing Off
Koreografi: Jiri Kylián samt Paul Lightfoot och Sol Léon
Ensemble: Nederlands Dans Theater
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Utsökt. Välkomponerat. Dansat med perfekt teknik och återhållen men personlig uttrycksfullhet. Nederlands Dans Theater, ett av Europas mest aktade danskompanier, är på besök och dansar tre verk i tre dagar på Dansens Hus.

Hur ofta kan man se samtidsdans som är så dansande? Som känns så fri trots fullt synliga strukturer av teknisk finslipning, genomgripande komposition i yppersta samklang med musiken och ett stringent rörelsespråk. Jiri Kylián är en av samtidens mest hyllade koreografer, och i arbetet med NDT har han utvecklat en noga avvägd blandning av stil, uttryck, form och mening.

Wings of Wax inleder och tar alldeles andan ur sin betraktare. Åtta dansare i jämna par dansar i rytmiska stämmor till Bach och Glass. Rytmer ställs mot varandra i ett flätverk av tempi, som dansarna hanterar helt suveränt, med just en sådan lätt precision som avslöjar yppersta nivå.

Jiri Kylián har sedan 1970-talets mitt varit NDT:s huvudsakliga koreograf, även om andra gästat, som Mats Ek. Att yngre koreografer som utvecklats inom kompaniet präglats av hans dans, är inte konstigt och koreograf-duon Lightfoot-Léon har i Signing Off gott om referenser till Kylián. Men verket står på egna ben i god balans med Philip Glass maffiga konsert för violin och orkester.

Ridåer höjs och sänks, dansare uppslukas av fondens skälvande yta och återkommer i ett flöde av finnas och försvinna. Dansen växer ut i betydelse och tolkningsbarhet, de sex dansarna blandar klassiska avstamp med egen samtidighet. Den som har en biljett till Dansens Hus i kväll eller i morgon har något att se fram emot.

Recensionen är tidigare publicerad i Expressen 17 november.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser