Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

En tre rätters Mozart-menu

2006-11-13

Fakta:

Namn: Dans Mozart!: In search of …./Uden titel #1/10 to Hyper M
Koreografi: Pär Isberg, Louise Midjord/Jorma Elo
Ensemble: Den Kongelige ballet
Plats: Operaen, Holmen, Takkelloftet
» http://www.kglteater.dk

Med anledning av Wolfgang Amadeus Mozarts 250-årsdag har Den Kongelige Ballet inviterat tre nordiska koreografer till att göra födelsedagskoreografi till musik av den dansante rokokokompositören. Och de tre koreograferna bjuder på tre mycket olika anrättningar.
I Pär Isbergs verk In search of …. dalar notpappren ner från skyn som ett tecken på Mozarts gudomliga inspiration. Och därefter serverar Isberg en dekorerad födelsedagstårta med massor av vispgrädde och rosa glasyr. Det hela är lätt, sött och humoristiskt. Pär Isberg går i Jirí Kyliáns (Birth-Day (2001)) fotspår och styr ut sina dansare i vitpudrade peruker och modern rokoko outfit, som är så tung och omfångsrik att dansarna knappt kan dansa. Undan för undan plockar dansarna av sig denna utstyrsel och står till sist enbart iförda en slags baddräkter, som rent fysiskt tillåter fler uttrycksmöjligheter, men samtidigt också begränsar det underhållande och koketta, som de fina kostymerna automatiskt tillför. In search of …. är ett underhållande verk med massor av överraskningar, som till exempel när dansarna sätter sig ner och spelar piano, eller när Mozart träder in från det hinsides och själv säter sig vid flygeln. Men riktigt belåten med födelsedagstårtan blir man inte, därtill är Pär Isbergs verk för luftigt och sockrat.
Louise Midjord bjuder på blandade karameller med ett samelsurium av smakupplevelser – både av salt och sött – i sitt bidrag till födelsedagen: Uden titel #1. Den danska koreografen använder sig dock inte av födelsedagsbarnets musik, utan låter kompositören Sune Martin leka med partitur av Mozart. Resultatet blir lätt psykedeliskt, vilket passar fint till Midjords universum, för som vi tidigare har kunnat se hos henne handlar det om att drömma om det undermedvetna.
I en skog med ett virrvarr av höga trädstammar hoppar en kvinna i mossbelupen klänning runt. Hon intresserar sig mera för den Rådjursfamilj a la Disney än den man, som ställer sig i givakt och försöker uppvakta henne. Till mannens stora besvikelse är hon inte ett dugg intresserad av honom, trots att han slänger sig inför hennes fötter. Inte förrän han klär ut sig till hjort visar hon ett visst intresse för honom. Hon arrangerar in honom bland de serietidningsaktiga plasthjortarna, men han vill inte stå på alla fyra utan gör motstånd mot hennes vansinniga nycker. Som i en dröm, eller kanske snarare en mardröm – blir historien alltmer absurd.
I Uden titel #1 finns det massvis med uppslag till freudianska tolkningar och drömtydningar, men kanske borde verket ha förkortats lite, så att det blev lite stramare. Särskilt i början när det inte är så mycket dans, och vi sedan länge har förstått att kvinnan föredrar plastdjuren framför mannen, så verkar det hela en smula stillastående.
Finske Jorma Elo har gjort en koreografi, som är kraftfull och enormt rå, men samtidigt också sensuell som en finsk tango. Verket 10 to Hyper M inneholler allt från klassisk dans till electric boogie, och koreografin står i en explosiv och fräck kontrast till Mozarts melodiska musik.
Förutom att vara spännande och vacker, så är det också en svår och svettdrypande koreografi, som Jorma Elo har skapat. Dansarna dansar både nära golvet och högt uppe på tå, samtidigt med att deras armar och händer dansar i luften i ett delikat ciselerat mönster.
Den finska koreografen kräver mycket at sina dansare, men de svartklädda Marie-Pierre Greve och Jean-Lucien Massot lever fullt ut upp till kraven. Med sin starka närvaro fyller de två dansarna det tomma scenrummet och serverar en kopp lugnande mörk chokolad utan luftig vispgrädde.
10 to Hyper M är en koreografisk anrättning som både är läcker och samtidigt ger sund och solid näring. Jorma Elos välsmakande verk måtte väldigt gärna även serveras av andra anledningar.

Torben Kastrup

Fler Föreställningar

Annonser