Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 25 november 2020

Gao Caló – Romernas musiska värld

2006-11-09

Just nu finns en hel musikalisk historisk världsbild levandegjord på Nybrokajen 11 i Stockholm. Den romska kulturens vandring från Rajastan i form av kathak, vidare genom Nordafrika och orientalisk dans och slutligen flamenco i Spanien. De olika dansarna och musikerna spelar var för sig och ihop sina olika stilarter, så att man ser och hör tydliga influenser och tydligt förstår hur musik och dans är organiskt sammatflätad. Kathakens barfota klatschar och stamp med bjällror runt vristen, har sin motsvaringhet i flamencoklackskornas kaskader av rytmer. Handsymbalerna i orientalisk dans liknar också kastanjetter och alla tre stilarter innehåller samma mjuka och organiska rörelser.
Samtidigt omges dansarna av ett musikaliskt ös utan like.
Föreställningen Gao Caló spelas på Nybrokajen 11 t o m 10 november. Den 11 november spelar man i Örebro konserthus den 11 november.

Fler Nyheter

Annonser