Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Den springande punkten

2006-10-05

Fakta:

Namn: Disperse
Koreografi: Alban Richard
Ensemble: Ensemble L’Abrupt
Plats: Dansens Hus
» http://www.dansenshus.se

Ljusdunkel råder. Dansarna till vänster börjar springa ut en och en i en motsols oval över scenen. Så grupper om två, tre, en igen, fem, tillbaka. Stannar till ibland i en tillbakalutad rörelse med uppåtvänd överkropp. Så spring, spring, spring.

Finns det ett mönster – hur många är de nu? Växlar man mellan två-fem-tre? Nehej. Icke-mönster, icke-betydelse, ingen sticker ut. Inget sticker ut. Absolut inget försök till kommunikation med oss som tittar på. Den franska Ensemble L’Abrupt dansar/springer Disperse (sönderfall) som skapats av koregrafen Alban Richard, från början musiker utbildad ibland annat musikteori och harmonilära.

Skulle kunna vara en nyckel. Som noter på ett notplan, en minimalistisk studie. Man klipper med ögonlocken. Som meditation, tja, möjligen. Annars 55 rätt trista minuter. Så fort något etablerats, sönderfaller det, smulas ner. Pågår, pågår. Som livet självt, föreslår programbladet. Jo, det förstås.

Artikeln är publicerad i Expressen 4 okt .

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser