Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 03 december 2020

Danshögskolan har flyttat

2006-10-01

Från ett sakligt hus till ett annat. Danshögskolans nya boning på Kungliga Tekniska Högskolans campus är hursomhelt inte insmickrande, utan stramt och funktionellt.
Arkitekten Gunnar Henriksson, som också ritat den hårt kritiserade Arkitekturhögskolan i Stockholm, ritade huset för KTHs utbildningslinje Maskinteknik 1966. Sträng tegelfasad med strikta fönsterband, men högt uppe på takets kant en liten dansande figur i glittrande metallstavar, Domain, av Antony Gormely.
Men om husets yttre ger berlinmurskänsla, är dess inre betydligt behagligare med öppna famnar och stora fönster mot den ganska vilda grönskan bakom huset. Och invigningen (i dagarna tre, för specialinbjudna och allmänhet i omgångar 28-30 september) var dansande lekfull som det anstod 60-talet.
En rundvandring med Jens Graaf som guide, en spirituellt pirutterande professor, ledde in och ut i dansande rum.
I nycirkussalen kryllade det av folk i trapets och handstående, i korridorer och bibliotek gestaltades rum och utbildningstidens gäckande ovisshet med glimten i ögat. Kissnödig väntan inför klivet inpå scenen. Galet tryck mot glasdörr i omklädningskorridor. Utpustning i bastun. Procession i historisk dans i funkiskorridor.
Eller som Danshögskolans rektor Efva Lilja skriver själv: Det är våra studenter som med sina visioner utvecklar och förändrar världen!

Margareta Sörenson

Bildtexter:
Danshögskolans upphovsman, Bengt Häger som var Koreografiska Institutets första rektor på 1960-talet, blickar nyfiket in i biblioteket där studenterna dansar böcker, bord, läsro.

På taket den lilla skimrande Domain av Antony Gormley. Modell för skulpturen i rostfritt stol var studenten Maria Ulriksson, pedagoglinjen.

Nya stora bokstäver sätter etikett på huset och invigdes med dans de också.

In eller ut? In på Danshögskolan! Ut i arbetslivet!

Fler Nyheter

Annonser