Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 21 september 2021

Celebra ryska gästspel

2006-09-06

Just nu gästspelar Bolsjojbaletten på Det Kongelige teater i Köpenhamn med en känd och en mindre klassiker: Tjajkovskijs Svansjön, baletternas balett, men också Dimitrij Sjostakovitjs Den klara bäcken, på sin tid en stor succé innan den förbjöds av Stalin år 1935.
Sjostakovitj var redan då i blåsväder på grund av sin opera Lady Macbeth från Mitsensk, eller Katerina Ismajlova som hade förbjudits tidigare samma år. Efter två operor (Näsan heter den andra) och tre baletter (de andra heter Bolt och Gyllene Tidsåldern) fick Sovjetunionens Mozart istället ägna sig åt abstraktare symfonisk musik och filmmusik. Förmnodligen räddade Stalins stora filmintresse Sjostakovitj från att hamna i Gulag.
Men i år är det Sjostakovitjs jubileum, han föddes 25 september 1906 enligt vår tideräkning och den 12 september enligt den dåtida ryska julianska kalendern, och han spelas nu flitigt av framförallt ensemblerna på Bolsjoj och Marinskij. De turnerar dessutom mycket, eftersom bägge de stora teaterarna befinner sig under ombyggnad samtidigt.
Det tidigare aviserade gästspelet av Bolsjojbaletens Svetlana Sacharova och Igor Zelenskij den 22 spetember i Kungliga Balettens La Bayadère på Stockholmsoperan är dessvärre inställt. Istället dansar Marie Lindqvist och Jan Erik Wikström i huvudrollerna.
Bolsjojbaletten dansar däremot vidare i Danmark under hösten på en Jyllandsturné, där man 5-11 oktober spelar på Værket i Randers, Musikteatret Holstebro, Aalborg Kongres & Kulturcenter, Musikteatret Vejle og Musikhuset Århus.

Se vidare Det Kongeliges hemsida www.kglteater.dk

Fler Nyheter

Annonser