Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Festivaler överallt

2006-08-17

Det är sensommar och festivaltider i alla väderstreck. I Helsingfors har just Helsingfors festspel dragit igång med bland annat koreografen Arja Raatikainens verk Numen, Von Krahl teaterns Harens år i regi av Kristian Smeds. (Von Krahl teatern har tidigare gjort egen version av Svansjön tillsammans med koreografen Sasja Pepeljajev), Kristian Smeds regisserar även föreställningen Sad songs from the heart of Europe som har återkopplingar till Dostojevskijs Brott och Straff, nycirkusgruppen Tiger Lillies visar sin Balagan, Tommi Kitti gör en föreställning med sång och dans i Rajaton: du – dun-duu, de finska seriefigurerna Viivi och Wagner visas som operett, den finska nycirkusgruppen Crirco Aereo samarbetar med den franska gruppen Les Objets Volant i föreställningen espresso och regissören Eimuntas Nekrosius visar Körsbärsträdgården. Den spelas på ryska och tolkas till finska.
Det är bara en liten del av allt som sker under festspelen. Se vidare

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi

I Göteborg är det dags för Göteborgs dans och teaterfestival där man kan få se Ballet C. de la B:s senaste verk VSPRS, Theatreworks Ong Ken Sen med Geisha, Marie Brassards Peepshow, den franske koreografen Jerôme Bels samarbete med den thailändske dansaren Pichet Klunchun i verket Pitchet Klunchun and myself, På Göteborgs Stadsteater visar den tyska koreografen Helena Waldmans projekt som urprungligen innefattade iranska kvinnor, eftersom dessa kvinnor har fått reseförbud och inte längre får uppträda, har hon gjort en parafras på det tidigare verket Letters fron Tentland med Letters from Tentland-Return to sender.
festivalprogrammet innefattar mycket mer, bland annat en urpremiär med Cullbergbalettens senaste blandföreställning med verk av Johan Inger och Sidi Larbi Cherkaoui.
Se vidare
http://www.festival.goteborg.se

I Köpenhamn pågår just nu som bäst festivalen Images of Middle East där turkiske Ziza Azazi har dragit igång det hela med Dervish på Dansescenen, ett solo där dervishdans, hip hop och akrobatik blandas.
. Dessutom visas en klassisk dervishensemble från Omayyadmosken i Damaskus i Stage, Hellröd och Århus. Det blir också många fantastiska konserter och dessa föreställningar turnerar runt i Danmark. Vidare deltar bland andra israeliska koreografen Yasmeen Godder med Two Playful Pink, den danska koreografen Camilla Stage gör ett projekt med irakiska Aida Nadeem med Restless Moon Även den i Danmark verksamma koreografen Sara Gebran med rötter i Mellanöstern gör ett projekt tillsammans med tunisiska och turkiska koreografer. Se vidare http://www.kit.dk

I Stockholm pågår dessutom stans nya kulturfestival med allehanda aktiviteter http://www.kulturfestivalen.stockholm.se

Idag drar även den helt musikinriktade Östersjöfestivalen igång, initierad för fyra år sedan av Mariinskijteaterns konstnärlige ledar Valerij Gergijev, den finske dirigenten Esa-Pekka Salinen samt Mikael Tydén från Bervaldhallen. För musikprogrammet se
http://www.sr.se/berwaldhallen/

Fler Nyheter

Annonser