Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Sommar i kylbox

2006-08-01

Fakta:

Namn: Vad är det för jävla sommar?!
Koreografi: Kajsa Giertz
Plats: Vitabergsparken, Stockholm
» http://www.stadsteatern.stockholm.se

Den starke blir starkare, den svaga svagare. Men jag blir bara ”jagare”. Förhoppningar som kommer på skam, förväntningar som inte infrias. Jo, visst. Sommaren kan bli en prövning, men jagigheten är väl ändå ett bekymmer året runt.

Barbro Smeds har gjort texter och dramaturgi till Kajsa Giertz revyartade dansteater, Vad är det för jävla sommar?! Det är en dryg timmes robust underhållning i parken, scener och bilder samlade kring resväskor, strandliv, sommarhuskonflikter. Skäligen enkelt som underlag, men sex mångkunniga i dans-sång-musik-skådespeleri gör sina kroppar till spelplatser för välbekanta trivialiteter så att de blir komiska på nytt.

Från Nina Åkerlunds minipersons kompakta komik till Lindy Larssons flaggstångslekamen spinns ett mönster av bilder av ofta förekommande löjligheter och vanföreställningar. Sommarens evige och självupptagna trubadur, dansövningar med grodfötter och rytmisk dans med räfsa – men när vi närmar oss ensamheten och den övergivna sommarkatten Killimanjaro är det som luften pyser ur badringarna. Själens obotliga ensamhet låter sig inte så lätt fångas i en kylbox.

Snart är det augusti och dansmånad i Stockholms parker. Giertz-Smeds sommarironiska dansteater, som inleder och går hela månaden, gör mig lite orolig: vi har vant oss vid det yppersta i parken sedan länge. Både Giertz och Smeds har gjort verk som varit saltare, klyftigare, vackrare. Den här gången blev det mest lite kul.

Artikeln är tidigare publicerad i Expressen den 28 juli.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser