Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Ska politikerna rekonstruera professionell dans till kommersiell dokusåpa?

2006-05-29

Sebastian Michanek, dansare vid Kungliga Baletten i Stockholm och medlem i Teaterförbundets styrelse vänder sig mot den planerade rekonstruktionen av Norrdans, där politikerna tror sig kunna vinna den unga publikens uppmärksamhet genom att hänvisa till fenomen som Florfiller.

Politikerna i Västernorrland vill att NorrDans läggs ner i sin nuvarande form. Ska en av våra få dansinstitutioner bli ett lokalt kompani med underhållning för barn- och ungdom? Vill politikerna verkligen ha professionell dans?

Man kan få många funderingar kring vad politikerna i norra delen av vårt avlånga land egentligen vill? Ska deras egna invånare bli tvungna att resa till Stockholm för att få njuta av dans?

Jag suckar tungt när jag läser Landstinget Västernorrland:s pressmeddelande (2006-04-21):

”Nya NorrDans ska ge barn och unga tillgång till kvalitativ dans inom givna
ekonomiska ramar. Här kan skapas spännande möten mellan exempelvis
floorfillerdans och nutida scendans. Det skall vara en verksamhet som
lockar barn och unga att både delta och betrakta, förklarar
KUF-delegationens ordförande, Kerstin Nygren (s).”

Att ge barn och ungdomar tillgång till kultur, att låta dem själva få vara med och delta är förvisso mycket bra och något som är enormt viktigt. Men vilka kommer de unga att få se? Kommer duktiga professionella dansare att ta jobb i ett projekt-kompani som enbart dansar för barn? Vi måste skapa möjligheter för unga människor att få ta del av levande kultur på en god konstnärlig nivå!

Jag undrar om politikerna har någon som helst aning om vad dans är? Att använda sig av TV3s floorfiller som ett begrepp i deras egna pressmeddelande är pinsamt! Inget ont om det kommersiella TV-programmet som faktiskt, oavsett vad man tycker, bidrar till ett ökat intresse för dans hos de unga. Men det är en dokusåpa vi pratar om! Ingen dans eller kultur på en professionell nivå.

Är det inte så att politikerna nu snabbt måste hitta en lösning på ett problem de har, och i valtider slänger in ett barn- och ungdomskort för att visa positiva resultat?

Kerstin Nygren, Marita Skog och de andra politikerna och tjänstemännen har säkert råd att åka till Stockholm för att få sin dos av kultur, men var är kulturen för deras invånare? För deras grannar i norr?

Att ta bort norra Sveriges enda dansinstitution är förfärligt! Att Sverige skrotar ännu en institution för professionell dans är skandal!

Var har man tänkt att alla utexaminerade dansare ska ta vägen? Utbildningarna blir fler och fler – men jobben färre. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jag uppmanar de berörda politikerna att ta till sig den kritik som nu har riktats och att ta tillfället i akt att lära sig vad kultur handlar om. Ta inte död på en av Sveriges få dansinstitutioner på bekostnad av en satsning på barn och ungdom. Öka istället möjligheterna för unga att få ta del av kultur, en kultur som får behålla sin höga standard och finnas tillgänglig även för den vuxna publiken.

Det finns alltid sätt att komma tillrätt med problem! Lyssna därför på de yrkesverksammas synpunkter!

Om NorrDans försvinner blir det en stor förlust för norra Sverige. En stor förlust för hela dans-Sverige! Jag kan inte säga annat än att det skulle vara förfärligt!

Jag skickar mitt och Teaterförbundets dansavdelnings stöd till alla dansare och all personal vid NorrDans! Ge inte upp!

Sebastian Michanek

Ordförande för yrkesavdelning – dansare och koreografer i Teaterförbundet
Ledamot i Teaterförbundets styrelse

0707 98 09 09
sebastian@michanek.com

Fler Debatt & Krönika

Annonser