Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Sverige Sverige avelsland

2006-05-04

Fakta:

Namn: Avelsland
Koreografi: Jens Östberg
Plats: Kulturhuset, Stockholm
» http://www.kulturhuset.stockholm.se

Att just dans skulle vara rätt forum? Koreografen och dansaren Jens Östberg står för idé, regi och scenografi till Avelsland. Han kopplar ihop ett par svenska skamfläckar, Rasbiologiska Institutet och steriliseringspolitiken, och gör dem strukturellt tydliga och vända mot vår innersta svenskhet.

Detta fredliga land i norr! Ett land, ett folk, ett språk. De tre dansarna/aktörerna läser ur Herman Lundborgs Rasbiologi och Rashygien och utnyttjar väl att en av dem, Ludde Hagberg, ser ut precis så som Lundborg anser att en riktig svensk ser ut. Ljust, vågigt hår, blå ögon. Spänstig gång!

Vid ett knapert bord läser Hagberg och Alejandro Leiva Wenger ur Lundborg, samt texter om från steriliseringpolitiken, unik i världen, som pågick från 1935 till 1975 då 60 000 personer steriliserades, 90% var kvinnor. De läser för en tredje person vid bordet, kvinna och inte svensk, (Ingrid Vanderhoeven) och efterfrågar hennes samtycke: okej? Okej.

Först skrattar vi mycket, vi i den bildade publiken. Lundborgs påståenden är tossiga och löjligt vetenskapligt pretentiösa. Men när dansarna lyfter från bordet och dansar till musik de flesta av oss uppfattar som harmlös, jättesvensk och midsommar-sympatisk (Ted Gärdestad, Ulf Lundell, Tomas Ledin…) blir man allvarlig igen. Och färgen var blå!

Vi vet ju det här redan. Men Jens Österbergs Avelsland ställer samman en bild som inte går att blunda för. Dans och rörelse talar till den kroppens förståelse vi alla äger bortom orden. Med eller mot vår vilja. Sakta vi gå genom stan. Vi?

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser