Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Batsheva Dance Company dansar i Tabaimos rum på Judiska Teatern

2006-05-02

Fakta:

Namn: Furo
Koreografi: Ohad Naharin
Ensemble: Batsheva Danscompany
Plats: Judiska Teatern, Stockholm
» http://www.judiskateatern.se

Tätt, tätt med små gula plastbaljor, den sort som används i japanska badrum. Sittande på huk på en liten pall tvättar man sig först superren med vatten från den lilla baljan, den används också för att hälla vatten över tvättaren. Först sen, nyskurad, kan man stiga ner i det heta badkaret eller mini-bassängen.

Just sådana plastbaljor står över hela scenen i Furo, Ohan Naharins koreografi som spelar fyrhändigt med Tabaimos rumsliga scenografi med filmprojektioner som innesluter både rummet och dansen. Två dansare först bland baljorna och sedan på varsin miniplattform vid sidan av scenen. Föreställningen pågår i tre timmar, men man kan komma och gå som man vill- en ”loop” på 45 minuter upprepas med två nya dansare under kvällen.

Baljorna, bilder och film är som att stiga ner i ett bad av japanska associationer för dansen, som är omisskännligt Naharinsk. Distinkt och kraftfull, fenomenalt rytmiskt varierad även när dansarna står på sin lilla plattformsscen och bara kan dansa stillastående, eller snurrande ty plattformen kan rotera. Hur dans och rum länkas in i varandra är fascinerande att följa; liksom att låta ögat glida mellan dansarna på varsin sida av rummet. De dansar ömsom lika, ömsom olika, eller beror skillnaden bara på att två individer aldrig kan ge exakt samma uttryck?

Batsheva Dance Company har gästspelat på Dansens Hus, Batsheva Junior Company har gästdansat i svenska skolor, och på Judiska Teatern har nu Batsheva Dance Company gjort Furo; femton dansare har avlöst varandra under en ovanligt lång spelperiod på mer än en månad.

Ända till den 18 maj finns det anledning att vimla ut på den vårfagra Djurgården och Judiska Teatern, där Furo sätter punkt för en imponerande Batsheva/Naharin-säsong.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser