Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Varmt välkomna repriser

2005-10-21

Fakta:

Namn: Rasande rytmisk skälvande skör
Koreografi: Lena Josefsson
Plats: Dansstationen/Palladium
» http://www.dansstationen.se

Just nu pågår Dansstationens Salto-festival i Skåne. Under mer än en månad turnerar sju danskompanier runt i provinsen. Ett av dessa är Lena Josefsson med sitt Kompani Raande-Vo som visar sitt senaste verk Rasande rytmiskt skälvande skör , som arbetades fram under 2004 under en residens hos Dans i Värmland i Kristinehamn och som sedan turnerat runt hela Sverige och i Afrika.
Att Lena Josefsson fortfarande har sin trogna publik inte minst här i Malmö var inget att ta misste på. Köerna var långa till biljettkassan och allt vad Malmö har av dansentusiaster och dansare från Skånes Dansteater verkade mangrannt ha mött upp.
Många av dem har ju redan dansat i Lena Josefssons uppsättningar på den tiden då hon ledde Skånes Dansteater ( 1997-2000 ). Ett lika nostalgiskt som kärt möte.

Lite kanske man också var nyfiken på hur hennes verk överlevt fram till idag. Denna uppsättning byggde nämligen på delar av Siluett som på sin tid inte bara satte Malmö på danskartan utan också väckte intresse för den moderna dansen bland en bredare publik. Att det sedan rörde sig om en interetnisk dans som berättade om hur man kan överbrygga gamla seglivade kolonialt markerade uppfattningar dessutom med både humor, värme och dramatisk skärpa passade ju precis in i det multikulturella Malmö där kvarteret Rosengård redan var en varnagel i ögat på stadens politiker.
Josefssons uppsättningar har ett tydligt socialt budskap. Trots att allt verkar skälvande skört så går det att leva samman. Var och en efter sina förutsättningar. Hennes lekfulla förskjutningar med kulturella möte och rena krockar får oss mest att skratta även om det ligger en hel del vemod över det. Det där nordiska möjligen som i slutändan får oss att vakna upp ur våra drömmar. Hos Lena Josefsson är det den magiska musiken – en mosaik av västerländskt och afrikanskt – som till slut tar skrattet ur vrångstrupen för att återföra oss till en värld fylld av uppsluppenhet , barnslig nyfikenhet och härlig livsglädje.
Men skrattet kan ochså fastna i vrångstrupen som till exempel i scenen ur Ett paradis trängt från 1993 som inledde denna föreställning.
Rasande rytmisk skälvande skör är nämligen en omarbetning av valda delar inte bara av Siluett utan också Ett paradis trängt. Det är bilder som fortfarande lever kvar i minnet och som vi alla älskar att uppleva igen. Och som sagt varför inte då låta nya generationer ungdomar runt om i Skåne få möjlighet att se detta både satiriska och fartfyllda verk där musiken anger tonen och där dansglädjen verkligen sprudlar över.
På scenen står ett sammanträdes/styrelsebord där vildarnas maktkamp – vilka som är vildar får du själv lista ut – får den sociala polityren att stryka på foten och motsättningarna att vältra omkring med hjälp av kontorsstolar på hjul och grisslande bordsben. Rytmen uppehålls med hjälp av vita pinnar som dansarna håller takten med genom att slå dem i bordet. Mina tankar leds både till afrikanska trummor och en styrelseordförandens envisa klubbslag. Drivet i musiken blir sen allt häftigare och lägger sig som en livgörare över det hela. Upp och ned på bordet som åker runt i lika häftiga rörelser som dansarna. Var kommer alla dessa gycklare ifrån, frågar man sig?
Att Lena Josefsson just valt denna scen till ingress känns både riktigt och angeläget. Sen blir man kanske lite besviken över att rörelsevokabulären på sina ställen kan verka lite ensidig trots alla klädbyten och skämt. Men detta gäller inte i distanserade pardansen – den är helt betagande. Det är kroppar som vill mötas, men liksom aldrig lyckas med det. Eller när västerländskt och afrikanskt möts och där alla bara öser på, utmanar eller bara känner sig för innan de väljer bland västerländskt klassiskt, modernt eller afro. Eller när en svensk försöker göra afrikanskt av det hela. Här bubblar det av humor och livsglädje och det var den som gjorde hela aftonen så lyckad. Trots att mycket av anrättningen bestod av gammal skåpmat.
Som avslutning blev det disco i foajén med dansarna som lärde ut stegen. Festen fortsatte sen på kvällen till tonerna av inspelad afro och västerländskt.

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser