Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Spännande Zoroastre

2005-08-03

Fakta:

Namn: Zoroastre
Koreografi: Amir Hosseinpour
Regissör: Pierre Audi
Musik: Jean Philippe Rameau
Plats: Drottningholms Slottsteater
» http://www.dtm.se

På Drottningholmsteaterns vördnadsbjudande tiljor har svensk danshistoria iscensatts med bravur. Mary Skeaping väckte en Törnrosa, Ivo Cramér gav henne liv, humör och humor.
Intressant därför att se koreografi i helt annan riktning: Amir Hosseinpour har skapat en modern koreografi till sen-barockoperan Zoroastre av Rameau. Det strängt svart-vita sångspelet kompletteras av en dansensemble som mixar en barockt geometrisk stil med en för oss samtida.

Amir Hosseinpour arbetar här f f g i Sverige, efter en lång rad operakoreografier och regier i Tyskland och Frankrike. Resultatet är ibland lustigt omaka till Pierre Audis regi, ibland väl återskapande operans starka utspel i en dramatiskt fantasifull handling. Om man är det minsta intresserad av hur barockens stränga musikaliska stil kan gestaltas idag, är Drottningholmsoperan (inte längre i Stockholmsoperans regim) värd ett besök. Att lägga till sommarens barocksamling med Vadstena Akademis uppsättning av Ödets lotter, smidigt gestaltad på en stram no-liknande scenen.

Som extra bonus får man i Drottningholm årets läckraste akustiska upplevelse – lent som silke fyller ljudet våra elektroniktrötta lyssnartrattar.

Margareta Sörenson

Fler Föreställningar

Annonser