Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Soppdans med Skånes dansteater

2005-01-21

Fakta:

Namn: Soppdans: Kroppens poesi
Koreografi: Skånes dansteaters dansare
» http:// www.skanesdansteater.se

Champinjonsoppa med dans kaffe och chokladkaka vem kan motstå det ?
Det är tredje gången Skånes Dansteater ordnar sin populära soppdans. 70 gäster tas emot av köksmästaren själv vid lunchdags under l4 grådisiga februaridagar.
Den dag jag var där verkade publiken i övre medelåldern. För att locka de yngre behövs kanske en något trendigare menu?!
Och varför inte lägga det hela till någon weekend eller på kvällstid så vi både hinner avnjuta maten och dansen. Lite svårt på 45 minuter, menade många med mig.
– Svårt att hänga med om man dessutom inte är van vid dans, sa ett lärarpar vid mitt! bord innan de stressade iväg till nästa lektion.
Under temat kroppens poesi – som de fått av Marie Brolin Tani – hade dansarna lämnats fritt fram för egen koreografi. En nyttig spark som förhoppningsvis får sina efterföljare. För alla unga dansare vill väl inte bara vara interpreter för andras idéer och rörelsematerial utan utveckla sina egna konstnärliga idéer. För att danskonsten skall kunna utvecklas fordras väl att dansarnas fulla kapacitet kommer till uttryck.
Vi bjöds på fem korta berättelser, somliga dansade och koreograferade av samma personer. De kändes både rörande och genomarbetade. Hade så mycket som de ville berätta och alla hade det gemensamt att valet av musik kändes så välavvägt.
Vad sägs om en liten frågeställare som Vad är en man? Rent abstrakt. Känslor… energier…hormoner… varför inte bara människa till musik ur filmen Monsun Bröllop framförd av en kvartett duktiga dansare. Eller en annan liten tankeställare kring något så enkelt som att vi borde vara mera öppna mot våra medmänniskor framtolkad i form av en duett till musiken Svanen ur Djurens kasneval ( Saint Saens ). Den gick rätt in i våra hjärtan liksom en vackert utförd solo som försökte ge uttryck för hur det känns att bli levande begravd i den moderna världen, till musik av Alberto Iglesias.
Till chokladkakan serverades en lustig liten duett Den här hunden heter Himmel. Hunden satt på en tv-skärm placerad på scenen liksom en radio ur vilken hördes en röst läsa på tyska allt det som stod översatt på vårt programblad men som vi inte hann läsa innan: ”Hunden kom att heta Himmel och inte Hand – därför att han hade lika många ben som handen har fingrar…”
Det var hunden bak och fram med svans och allt till härlig musik. Lite kryptiskt men både sinnligt och poetiskt till helheten.
Och som sagt hur fann ni den fina musiken?
En variété med värmande soppa och levande dans vad bättre kan man få en sådan här ruggig vinterdag då inte ens solen vill visa sig. Hoppas bara att initiativet får chans att utvecklas när Skånes Dansteater till hösten flyttar in i sina egna lokaler i Västra Hamnen-kvarteret.

se vidare

Ann Jonsson

Fler Föreställningar

Annonser